Op veel plekken heeft de brandweer vrijdag schademeldingen afgehandeld na het noodweer van vrijdagavond. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Noord-Hollandse polders onder water

Zware regenbuien hebben vrijdag 18 juni in een aantal regio’s in Noord-Holland geleid tot grote wateroverlast.

In een dag tijd viel plaatselijk tot wel 100 millimeter neerslag. Polders in Noord-Holland staan blank, met noodpompen moeten de polders weer op een normaal peil gebracht worden. Ook boeren en loonwerkers zetten pompen in om het water het gebied uit te halen.

In de regio ten zuidoosten van de stad Utrecht hebben fruittelers stormschade: kapotgewaaide hagelnetten, regenkappen, teeltstellingen en omgewaaide fruitbomen. In het noordoosten van Drenthe vielen ook grote hagelstenen en neerslaghoeveelheden van plaatselijk zo’n 90 millimeter, blijkt uit de metingen van het KNMI. Op sociale media delen boeren beelden van ondergelopen akkers of weilanden. Veehouders hebben hun vee moeten evacueren, telers zien hun gewassen verloren gaan.

Inzet van noodpompen

Hoe groot de schade voor de landbouw precies is, is nog niet bekend. Op de meeste locaties zijn de opruimwerkzaamheden nog bezig. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier denkt dat de inzet van twintig noodpompen en de volle capaciteit van de gemalen voldoende is om nieuwe wateroverlast in de Noord-Hollandse polders te voorkomen. In de dagen erna viel opnieuw best wat regen, maar het schap kon dit wel aan.

Volgens het schap is het water in polder De Zijpe maandagmiddag bijna weer op het gewenste peil. Rond het Egmondermeer en bij Vennewaterspolder is echter nog veel wateroverlast. Het hoogheemraadschap heeft twaalf waterbergingsgebieden rond Alkmaar en Schagen geopend om daarin tijdelijk water op te slaan. Maar het duurt enige tijd voor overtollig water allemaal naar de bergingen is gestroomd, aldus het schap.

De noodpompen zijn nodig omdat de poldergemalen de grote hoeveelheid water niet snel genoeg kunnen wegmalen. Met noodpompen wordt extra veel water naar vaarten en kanalen gepompt. Zo zakt het peil in de sloten en dan kan water op het land weglopen in de sloot. Ook boeren en loonwerkers hebben pompen geplaatst.

Kritisch op waterschap

LTO Noord in Noord-Holland is kritisch op de aanpak van het waterschap. Vrijdagavond gaf het schap al aan dat ze niet tegen de grote hoeveelheden water is opgewassen. De agrarisch ondernemers vinden dat het waterschap eerder had moeten voorsorteren, bijvoorbeeld door het openen van de stuwen richting de waterbergingen in het gebied.

Reacties

  1. Overal moesten zo nodig water opvang gebieden komen.En als het dan een keertje nat is mag het niet worden gebruikt om dat er een vogel zit te broeden. En als die vogel uitgebroed is vinden ze wel weer een zeldzaam plantje wat niet in het water mag staan.Ik heb vaak sterk het gevoel dat het gewoon natuuraanleg is en heeft niks te maken met ”noodzakelijk” water opvang.Hier in de buurt is ook 300 ha water opvang,nog nooit had iemand gehoord van water overlast ,weer 300 ha uitmuntende akkerbouwgrond naar de Filistijnen.

Beheer
WP Admin