AlgemeenOpinie

Noodfonds

De schrik zit er goed in. Menig boer en tuinder wordt geraakt door de Russische boycot van onze landbouwproducten. Dat gaat ons veel omzet kosten.

Ik hoor bedragen van €650 miljoen per jaar voor de Nederlandse export van groenten en fruit naar Rusland. En met de export van agrarische grondstoffen erbij, zitten we rond €1 miljard per jaar.

President Poetin kiest voor een politiek spel met ons voedsel. Zijn eigen bevolking zal dat niet prettig vinden: de Russische gezinnen missen nu onze kwaliteitsgroente op tafel. En onze prachtige rozen en andere bloemen vinden ze niet meer in hun bloemenwinkels. Dat lijkt me niet zo handig van de Russische president.

Maar goed, ondertussen zitten wij met onze onverkochte producten. Sommige bedrijven worden zo in het hart geraakt.

Ik vind dat onze boeren en tuinders niet onevenredig de prijs mogen betalen voor de Europese boosheid over de inmenging in Oekraïne.

Daarom heb ik namens het CDA in het Europarlement zojuist een voorstel ingediend om de pijn te delen. Europa moet nu schouder aan schouder staan.

We moeten het Europees noodfonds voor de landbouw inzetten, in overleg met de sector. Dat fonds kan zo nodig de zwaarst getroffen bedrijven of sectoren ondersteunen. Als lid van een grote fractie in het Europarlement reken ik daarbij op veel medewerking. Ook Duitse en Poolse Europarlementsleden hebben me al gemeld het voorstel te steunen.

En tegelijk moet Brussel een handje helpen met de export naar andere landen, op de lange termijn. Nieuwe markten elders kunnen de pijn verzachten nu de Russische klanten wegvallen.

Het belangrijkste is uiteraard dat we de angel halen uit deze hele sanctieoorlog tussen Rusland en Europa. We kunnen niet doorgaan met steeds zwaardere sancties. Dat escaleren bezorgt ons allebei steeds meer schade.

Het zou goed zijn als Angela Merkel  belt met Vladimir Poetin voor overleg.  Sinds ik Europarlementslid ben, merk ik dat de Duitse bondskanselier erg machtig is. Die krijgt veel voor elkaar. Als Merkel en Poetin zo’n overleg voeren, mag ik hopen dat ze zo wijs zijn om de kou uit de lucht te halen.

Het moet wel samen gebeuren: Europa kan niet als enige een stap terug doen. En ik verwacht ook niet dat Poetin snel als eerste de hand reikt. Het allerbeste is uiteraard als Rusland ophoudt zich militair te bemoeien met Oekraïne, wat de bron is van dit alles. De onrust die Rusland veroorzaakt in Oekraïne is onacceptabel.

Ik hoop dat de Russen weer snel onze landbouwproducten op tafel kunnen zetten. Tot die tijd werk ik hier in het Europarlement aan steunmaatregelen, in de hoop dat ze snel overbodig worden. Maar ik ben bang dat we niet snel van de problemen met de Russen af komen.

Beheer
WP Admin