Twee nominaties richten zich op bigoverleving in de kraamstal. -Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Nominaties ‘Beste Idee van Varkensland’ bekend

‘Het Beste Idee van Varkensland’ heeft 5 genomineerden bekend gemaakt op het gebied van gezondheid, voeding en milieu.

De 5 genomineerden van ‘Het Beste Idee van Varkensland’ zijn bekend. Op 24 november wordt uit de volgende ideeën de winnaar gekozen.

Dagontmesting

Johan Mathijssen: Urine doorlatende gasdichte band waarmee urine in de stal snel en continu wordt afgevoerd. Hierdoor is het contact tussen urine en mest zo kort mogelijk waardoor de ammoniak-, methaan- en geuremissie gereduceerd wordt.

Voeding

Marcel en Hans ter Bleek: Om meer soja te vervangen in het voer ontwikkelden Marcel en Hans ter Bleek een machine waarmee door middel van cavitatie (drukverschillen in een pomp) een groter aantal regionale producten geschikt gemaakt worden voor varkensvoer.

Gezondheid

Twan Claessens: ‘Health System’, een registratiesysteem dat digitaal gekoppeld kan worden voor een registratie van medicatie, gezondheidsmonitoring en dierwelzijn in een gesloten administratie. Momenteel loopt er een pilot bij dierenartsenpraktijk De Lintjeshof.

Bigoverleving

Rainier van Gelderen: ‘Pigsaver’ verzamelkrat voor pas geboren biggen. In een afgesloten krat met gecontroleerd klimaat worden biggen de eerste uren na geboorte opgevangen. Een tijdklok zorgt ervoor dat de biggen na een bepaalde tijd worden los gelaten om bij de zeug te kunnen drinken. Met dit systeem kan de biggensterfte verlaagd worden en kan splitsuckling succesvoller toegepast worden. Toepasbaar in alle soorten kraamstallen.

Sander Baijens: ‘BigLife’, artificial intelligence als middel tegen doodliggen. Een camera met beeldherkenning herkent situaties waarbij een zeug op haar biggen gaat liggen. Door vervolgens het geluid van een big hard af te spelen wordt de zeug gestimuleerd weer op te gaan staan.

De ontwikkeling en ontsluiting van data staat voor de varkenshouderij nog aan het begin, maar wordt wel steeds belangrijker binnen de bedrijfsvoering en de keten. Daarom gaat Boerderij dit thema nadrukkelijk volgen. Mail vragen, tips of voorstellen over dit onderwerp naar anne-marie.van.der.linde@misset.com

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief varkensdata en ontvang de meest relevante artikelen periodiek in jouw mailbox
Beheer
WP Admin