Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Nog steeds Nederlandse uien voor export

Ondanks het krappe aanbod van Nederlandse uien verwerkt Van Meir Onions & Potatoes in het Brabantse Steenbergen nog steeds uien van Nederlandse bodem voor de export.

Na het sorteren gaan de uien in kisten of bunkers voor tijdelijke opslag.

Pootaardappelen in een bunker, rechts de valbrekers.

Vanuit aangekochte miniknollen produceert Van Meir pootaardappelen, die uiteindelijk als klasse E of A het bedrijf verlaten. Een medewerkster leest hier een partij Melody pre-basis pootgoed in de maat 35/55.

Vanuit de bunker gaan de uien rechtstreeks naar de leeskamer.

Voordat de uien worden opgezakt worden ze nog en keer nagelezen.

Een automatische opzakinrichting weegt de hoeveelheid uien af en naait de balen dicht. Via lopende band gaan dan de balen naar de pallettiseerders.

Na het stapelen wordt de pallet met wikkelnet gezekerd om schade tijdens vervoer te voorkomen.

Naast het verwerken van uien is de teelt en verwerking van pootaardappelen een belangrijk onderdeel van Van Meir. Omdat het te sorteren pootgoed uit de koeling komt staan ze hier links voor de droogwand om op te warmen. Rechts staat nog een partij uien klaar voor levering.

De sorteermachine kan 5 maten tegelijk sorteren maar er wordt altijd op 3 of 4 maten gesorteerd. Hierna gaan de uien in een bunker. De grove maat die hier op het bovenste sorteerraam ligt is in het lopende seizoen wel redelijk zeldzaam.

Het pootgoed voor uiteindelijke levering aan telers wordt secuur gelezen voor het in de baal gaat.

Sommige afnemers willen de uien graag in big-bag geleverd krijgen, daar is dan ook een inrichting voor.

Een partij afgezakte Agria s staat klaar om afgeleverd te worden.

Bij Van Meir Onions staan meerdere vrachtwagens aan de band om uien te lossen. - Foto's: Anton Dingemanse

Voor de uien de verwerking in gaan worden ze eerst ontdaan van pellen, kluiten en andere tarra.

Dan worden in de afstaarter de stengelresten verwijderd. De uien worden door een borstelunit met de staart tussen de spijlen gepositioneerd. Heen en weer gaande messen onder de spijlen snijden dan de staarten weg.

Na de verwerking staan de uien klaar voor levering aan de verschillende afnemers.