De Deense varkenssector wil het aantal PRRS-infecties sterk terugdringen. Van een prijsaftrek voor besmette varkens in nog geen sprake. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Nog geen korting Deense varkens met PRRS

Slachterijen in Denemarken hebben de mogelijkheid om een prijsaftrek te hanteren voor varkens met PRRS. Ze maken hier nog geen gebruik van. In Nederland is geen sprake van een (voorgenomen) prijsaftrek voor besmette varkens.

Deense slachterijen passen vooralsnog geen prijsaftrek toe op varkens die besmet zijn met PRRS. De voorgestelde korting was 2,5 cent per kilo en zou begin dit jaar worden toegepast. Dit laten zij weten bij monde van Björn Lorenzen, dierenarts en adviseur bij de Deense koepelorganisatie voor de landbouw en Voedselproductie (L&F). Lorenzen vertelt dat niet bekend is of de slachterijen op termijn wel een korting gaan toepassen. Daar beslissen de slachterijen zelf over.

PRRS-status vaststellen per bedrijf

De Deense varkenssector presenteerde vorig jaar een plan om het aantal PRRS-infecties op varkensbedrijven flink te reduceren. Inmiddels is van 84% van de varkensbedrijven de PRRS-status bekend. Van de overige 16% van de geregistreerde varkensbedrijven staat 5% leeg en is er met 5% contact om de PRRS-situatie in kaart te brengen. De resterende 6% van de bedrijven wacht nog even af. De uitstelfase loopt echter ten einde. Vanaf 15 mei treedt een verordening in werking van de Danish Veterinary and Food Administration, waarin staat dat elk bedrijf met meer dan tien zeugen of honderd varkens de PRRS-status moet laten vaststellen.

Lees verder onder het kader

Geen antistoffen PRRS op twee derde van de bedrijven

Uit de tot dusver bekende uitslagen blijkt dat op twee derde van de Deense varkensbedrijven geen antistoffen tegen PRRS zijn gevonden. Op sommige eilanden is reeds gestart met de uitvoering van plannen om PRRS te bestrijden, waaronder Bornholm en Sjælland. Later dit jaar moet dat ook op Jutland gebeuren, waar het gros van de Deense varkens zit. De interactieve kaart om alle vervoersbewegingen van varkens te volgen, wordt al gebruikt. Deze maakt zichtbaar waar de dieren blijven na afleveren van een bedrijf waar wel PRRS-virus zit. Het initiatief voor het PRRS-plan komt uit de varkenssector, in samenwerking met de Danish Veterinary and Food Administration.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin