BBB stemde dinsdagmiddag tegen het wetsvoorstel voor het transitiefonds. Van der Plas had graag gezien dat minister Adema ook zeggenschap over het fonds krijgt. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nipte meerderheid voor transitiefonds van € 24,3 miljard

Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer stemt dinsdagmiddag in met het wetsvoorstel voor het transitiefonds oftewel het stikstoffonds van € 24,3 miljard voor het landelijk gebied.

De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg alleen steun van Volt-afsplitser Nilüfer Gündoğan en oud-50Plusser Liane den Haan.

Voordat de pot met geld definitief klaarstaat, moet ook de Eerste Kamer met het voorstel instemmen. Daar heeft de huidige coalitie bij lange na geen meerderheid. Om die wel te bereiken, is bijvoorbeeld de steun van BBB nodig. Maar de partij van Caroline van der Plas stemde dinsdagmiddag tegen.

In een stemverklaring laat Van der Plas weten dat ze graag had gezien dat minister Adema ook zeggenschap over het fonds krijgt. Van der Plas noemt het fonds een ‘blanco cheque’ en had graag gezien dat er meer geld gereserveerd werd voor innovatie om stikstof te reduceren.

Ook de SGP, vaak een partij die meestemt met de coalitie, stemde tegen. De partij vindt het goed dat er een fonds komt, maar is het niet eens met het doel van het geld. Ook het feit dat het kabinet aanstuurt op het doeljaar 2030, is voor SGP een reden om tegen te stemmen.

De linkse oppositie vindt juist dat het wetsvoorstel niet genoeg garanties geeft dat de doelen behaald worden. “Als je miljarden uitgeeft, moet je zorgen dat je aan het eind van de rit je doelen haalt”, zei GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet in het eerdere debat. “De natuur herstellen en de landbouw toekomstbestendig maken: het wetsvoorstel van het kabinet kan dat niet garanderen.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

Beheer
WP Admin