Henk Kamp - Foto: Anne van der Woude AlgemeenNieuws

Nieuwe wet moet duurzame samenwerking helpen

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil met een wet regelen dat duurzaamheidsinitiatieven van samenwerkende bedrijven een algemene regel kunnen worden, zonder dat de Autoriteit Consument en Markt een staak in het wiel kan steken.

De ACM toetst nu of samenwerkingsvormen met een element van duurzaamheid voordeel bieden aan de consument. Is dat niet zo, dan is er sprake van overtreding van de mededingingsregels, en steek de ACM er een stokje voor.

De ACM zegt in haar woensdag gepubliceerde jaarverslag dat er meer ruimte nodig is voor eigen verantwoordelijkheid. De door Kamp beoogde wet is daarvan een voorbeeld. “Dit wetsvoorstel biedt meer ruimte aan nieuwe ontwikkelingen vanuit de maatschappij en zorgt ervoor dat duurzame samenwerkingsinitiatieven vaker en sneller tot stand kunnen komen”, aldus de ACM.

Kritiek

De ACM kreeg veel kritiek toen bleek dat met de plannen voor de Kip van Morgen de mededingingsregels werden overtreden. Volgens de ACM wogen de positieve milieueffecten voor de consument niet op tegen de nadelen van minder concurrentie. Het kabinet zegt met de nieuwe wet een bredere afweging te kunnen maken, waarbij niet alleen op het prijseffect voor de consument wordt gelet. Als een initiatief volgens de wet ‘algemene gelding’ krijgt, is dat voor ACM een gegeven.

Beheer
WP Admin