De RO-installatie van Vlako voor de productie van mineralenconcentraat. - Foto: Van Assendelft Fotografie VarkensNieuws

Nieuwe precisiebemester voor mineralenconcentraat

Bij mestverwerker Vlako is te zien hoe mineralenconcentraat uit varkensmest nauwkeurig is te verdelen.

Loonbedrijf Reintjes heeft een nieuwe bemester in gebruik genomen voor het uitrijden van mineralenconcentraat op grasland. De bemester is gemaakt door machinebouwer Slootsmid en geschikt voor doseringen vanaf vier kuub per hectare. Achter de productiehal van mestverwerker Vlako wordt aanstaande maandagmiddag, tweede Pinksterdag, een demonstratie gegeven met de nieuwe bemester.
Lees verder onder de video

Aanvulling op huidige machinepark

Volgens bedrijfsleider Tim Alders van Vlako voorziet de bemester in een behoefte. Tot dusver is er namelijk geen machine om middelgrote giften minelanenconcentraat heel nauwkeurig te doseren. Een spaakwielbemester kan maximaal twee ton per hectare verstrekken, weet Alders. De bemester van Reintjes is GPS-gestuurd, voorzien van sectieafsluiters en heeft een capaciteit tot zeven hectare per uur. De bemester is tevens geschikt om (rundvee)drijfmest aangelengd met mineralenconcentraat in een werkgang uit te rijden.

Hoge gehalten

In het mineralenconcentraat van Vlako zit per ton 13 kilo stikstof, 16 kilo kali en 0,1 kilo fosfaat. Deze samenstelling is voortaan de standaard voor Vlako, betoogt Alders. De relatief hoge gehalten zijn volgens hem kostentechnisch gunstig in relatie tot het transport en het uitrijden van het product. Het gebruik van mineralenconcentraat is financieel gunstig, betoogt Alders. Dat blijft volgens hem zo, ook als de kunstmestprijs omlaag gaat.

Uitbreiding

Mestverwerker Vlako zit midden in een uitbreiding van 95.000 ton naar 135.000 ton mest op jaarbasis. Tijdens de demomiddag kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in de productiehal. De nieuwe zeefbandpers, die naast de bestaande pers gaat draaien, is dan ook te zien.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSMEST

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin