Foto: Hans Bijleveld PluimveeFoto

Nieuwe pluimveestal die gezien mag worden

Pluimveehouders Jos en Stijn Peters open hun staldeuren maar wat graag voor het publiek.

Transparant en regionaal produceren en eigen afzet van eieren. Daarvoor kiezen vader Jos en zoon Stijn Peters in Didam. Daarom willen ze dat hun nieuwe kippenstal gezien wordt en willen ze mensen in de regio laten zien hoe ze kippen houden en eieren produceren. Daarom ook is de stal voorzien van een skybox en twee ontvangstruimtes.

De geplande open dag op vrijdag 5 november gaat wegens vogelgriep niet door.

Vooraanzicht van de nieuwe stal met veel glas. Onderin komt een ontvangstruimte waar bezoekers het sorteren en inpakken van de eieren kunnen zien. Bovenin is een vrij toegankelijke skybox en een ontvangstruimte waar groepen kunnen samenkomen. De stal is 21 meter breed, inclusief een 7 meter brede overdekte uitloop, en 90 meter lang, inclusief 10 meter aan de voorkant voor ontvangst en eierverwerking/opslag, en 5 meter aan de achterkant voor de mestopslag. Ze gaan er 22.000 kippen in houden van het ras Novogen Brown Light. Een robuuste, sterke, vitale kip, die bekend staat om het goede doorlegvermogen en de goede, efficiënte productie. Jos: ”De eieren zijn snel op een goed gewicht, hebben een goede schaalkwaliteit en zijn goed sorteerbaar.”

Zijkant van de stal aan de kant van de overdekte uitloop. Met op de voorgrond een stortbak voor regionaal geproduceerde CCM en tarwe, die ze willen gaan inmengen. Langs deze kant van de stal loopt een doorgaande weg waar veel wordt gefietst en gewandeld, en daar langs loopt de snelweg A12. Het bedrijf ligt daarmee op een zichtlocatie. “We willen de locatie benutten om zo veel mogelijk mensen te laten zien hoe we kippen houden en eieren produceren’’, zegt Stijn. Jos en Stijn willen daar zoveel mogelijk gebruik van maken om te laten zien hoe ze kippen houden en eieren produceren; diervriendelijk volgens de eisen van Beter Leven-keurmerk 1 ster. Mogelijk dat ze aan deze kant van de stal nog een buitenuitloop maken. “Er is ruimte voor een 4 meter brede bosrand.” Zo kunnen ze iets extra’s toevoegen aan hun concept om eieren te produceren.

Jos (57) en Stijn (25) gaan samen kippen houden op de locatie waar Jos’ ouders tot zo’n 15 jaar geleden nog kippen hebben gehouden in een kleine kooistal. Beiden hebben al een baan in de pluimveesector: Jos werkt al zo’n 20 jaar als opfokbegeleider bij Verbeek Broederij en Opfok, Stijn is sinds enkele jaren technisch specialist vleeskuikenouderdieren bij ABZ Diervoeding. Moeder Karin gaat de eieren rapen.

De 7 meter brede uitloop en een deel van de stal met volièrestelling. In de stal en de overdekte uitloop komen afdelingen voor 5.500 kippen. Voor in de overdekte uitloop staat een zogenoemde paddlemenger waarmee ze CCM en tarwe kunnen mengen met kernvoer. Die grondstoffen willen ze in de regio kopen.

De buitenwand van de overdekte uitloop bestaat uit een 50 cm hoge doorzichtige uitloopschuif (met het oog op de mogelijke buitenuitloop) met een net erboven. Zo zijn van buitenaf de kippen in de overdekte uitloop te zien.

Opvallend zijn de grote uitloopluiken tussen de stal en de overdekte uitloop. Die beslaan de hele stallengte en kunnen tot twee meter hoogte opgelierd worden.

De stal is ingericht met 3 rijen van het Jansen Poultry half inside-volièresysteem. Half inside houdt in dat het bovenste leefniveau aan één kant van de stelling is versmald. Dit geldt alleen aan de muurkant van de twee buitenste stellingen. De kippen kunnen daardoor makkelijker het bovenste leefniveau bereiken. Aan de ‘binnenkanten’ van de stellingen kunnen de kippen van de ene stelling naar een ander leefniveau van de andere stelling springen/fladderen. De paden tussen de volièrestellingen zijn 1,45 meter breed.

Het Jansen Poultry half inside volièresysteem is 2,5 m breed en 2,5 m hoog. Aan beide kanten zitten aanvlieg/zitstokken, die ook kunnen worden gebruikt om in het systeem te klimmen. De hoogte van de onderste laag van het volièresysteem boven de vloer is 70 cm hoog. Dat is in vergelijking met andere volièresystemen hoog. Om goed te kunnen controleren In en onder het systeem is ledverlichting gemonteerd. “We verwachten hierdoor het risico op grondeieren te verkleinen.”

Trappetjes in het volièresysteem moeten het voor de kippen makkelijker maken andere leefniveaus te bereiken.

De aanvliegstokken langs de stellingen en de zitstokken in het systeem hebben een driehoekige vorm. Jansen Poultry Equipment noemt dit: trigoonbuizen. Ze hebben deze vorm speciaal voor het welzijn van de kippen. Door de afgeplatte bovenkant is er minder kans op borstbeendeviaties/breuken, aldus de fabrikant. Dit is tevens een eis bij het Beter Leven-keurmerk. De maat is zo gekozen dat de hennen er goed op kunnen aanvliegen en doordat de poten mooi om de buis kunnen ‘krallen’, hebben de kippen er stevig houvast aan. Volgens de fabrikant zijn de trigoonbuizen ‘bloedluisonvriendelijk’, doordat ze geen ribbels/groeven bevat die vervuiling kunnen geven.

Onder elke stelling zitten autoshov-strooiselschuiven.

De stal, die veel inhoud heeft (dakgoothoogte 3 m, nokhoogte 9 m), wordt geventileerd met behulp van onderdruk. De lucht wordt uitgeblazen door 8 ventilatoren van Fancom in de nok. Een warmtewisselaar van AgroSupply zorgt voor de minimumventilatie.

De luchtinlaatventielen zijn van Skov. Deze zijn, net als de mestbanden en de voersilo’s, tweedehands.

Een FlexBelt van Jansen Poultry Equipment voert de eieren vanuit de stal naar de eierinpakruimte. Hier komt een nieuwe egg-grader en inpakker van Damtech te staan. Jos en Stijn hadden al een Staalkat-inpakker. Die plaatsen ze ertussen, zodat ze machines minimaal hoeven om te bouwen als ze eieren op/in andere verpakking (trays/doosjes, karton/plastic) willen verpakken.

De laatste 5 meter van de stal aan de achterkant is de mestloods. De mest wordt met een dwarsafvoerband achter de stellingen afgevoerd naar een opvoerband in de overdekte uitloop en vandaar op een afvoerband die de mest in de mestlood stort. Stijn: “Wanneer er een volle vracht ligt, bellen we de mesthandelaar en de loonwerker om de mest op te halen.”

Aan de voorkant is op de eerste verdieping een ontvangstruimte vanwaar uit van bovenaf de dierruimte en de overdekte uitloop zijn te zien. Hier kunnen Jos en Stijn allerlei groepen ontvangen. Zo kunnen ze laten zien hoe ze kippen houden en eieren produceren en hun regionale afzet promoten.

Voorin de stal staan de voerhoppers die worden gevuld vanuit de paddlemenger uit de overdekte uitloop met een mengsel van kernvoer, CCM en tarwe.

De stal wordt verlicht met Corax-verlichting van Hato. Stijn: “Deze lampen kun je sturen in Kelvin, van helder wit, voor het opstarten, naar warm wit, als ze eenmaal goed aan de leg zijn.” Aan de kant van de overdekte uitloop (rechts) zit een daglichtstraat in de zijmuur, aan de andere kant zitten verduisterbare daglichtramen in het dak. In de volièrestelling zit ledverlichting.

Jos en Stijn willen een deel van de eieren zelf regionaal en vers afzetten. Rechtstreeks aan consumenten via de eierautomaat buiten tegen de muur van de stal en aan (markt)handelaren, boerderij-/streekwinkels, supermarkten en horeca. Thuisverkoop gebeurt op deze plek al zo’n 50 jaar, dus daar hebben ze ervaring mee.

Beheer
WP Admin