<em>Foto: Bert Jansen</em> AlgemeenNieuws

Nieuwe fokkerijregels vanaf 2018

De regels voor de veefokkerij worden vanaf half 2018 voor alle landen in de Europese Unie gelijk getrokken.

De raad van landbouwministers heeft dinsdag een verordening goedgekeurd, waarover de lidstaten in december al een akkoord hadden gesloten met het Europees Parlement.

Bescherming zeldzame rassen

Doel van de aangepaste verordening is dat landen elkaars fokdieren (varkens en runderen) niet langer kunnen tegenhouden op basis van nationale regels voor de fokkerij. Hoewel een meerderheid van de lidstaten het besluit ondersteunt, onthielden België en Duitsland zich van stemming en stemden Slowakije en Hongarije tegen de verordening. De nieuwe verordening beschermt zeldzame rassen. De verordening regelt ook aan welke eisen en voorwaarden fokkerijorganisaties moeten voldoen.

Nationaal fokbeleid

De Duitse landbouwminister Schmidt vindt dat de nieuwe verordening te weinig rekenschap geeft aan de individuele fokker en zijn rol binnen een fokkerijorganisatie. Dat is een van de redenen dat hij zijn steun niet aan de nieuwe verordening gaf. De Slowaakse regering vindt dat de nieuwe verordening teveel afbreuk doet aan de invloed van individuele lidstaten op het nationale fokbeleid.

Beheer
WP Admin