Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Nieuwe Duitse mestwet krijgt groen licht van parlement

De nieuwe Duitse mestwet is vrijdag 10 maart door de Bondsraad, de deelstatenkamer van het parlement in Berlijn, aanvaard.

De aanpassing van de wet aan de Europese nitraatrichtlijn is daarmee een feit, want in februari ging de Bondsdag er al mee akkoord.

De wetswijziging is jarenlang in voorbereiding geweest. De Europese Commissie had het geduld met de Duitse politiek allang verloren en opende bij het Hof van Justitie in Luxemburg een gerechtelijke procedure tegen de Bondsrepubliek.

Betere beheersing bemesting

De wet voorziet in een nauwkeurigere en duurzamere bemesting. De beheersing van de bemesting wordt verbeterd, doordat de boeren de verplichting krijgen opgelegd om te documenteren hoeveel mest het bedrijf in- en uitgaat.

De uit de wet voortvloeiende mestverordening waarin alles gedetailleerd is geregeld, zal eind deze maand worden aangepast. De vraag is nog wel of de aanpassingen volledig voldoen aan de eisen van de Europese Unie. De Bondsraad eist van de regering om dat uit te zoeken, zodat sancties van de rechter worden voorkomen.

Beheer
WP Admin