Foto: Canva BoerenlevenOpinie

‘Niet vergeten om te genieten van je bedrijf’

Als je oog hebt voor waar je trots op bent en wat goed gaat, kun je problemen beter relativeren.

“Vergeet je niet om ook te genieten?” zeg ik hem als we vanuit het woonhuis over het erf naar mijn auto lopen. Hij grinnikt en terwijl hij zijn grote zware hand op het koppie van zijn driejarig zoontje legt, zegt hij: “Je hebt gelijk, ik moet niet vergeten om te genieten.” Toch ruimte vinden om te genieten, ook al zijn de omstandigheden zwaar, dat is best bijzonder maar ook heel krachtig.

Het is een feit dat een behoorlijk aantal boeren het beslist moeilijk heeft en dat er onvrede heerst. Op het moment dat ik dit schrijf, is het een jaar geleden dat de boerenprotesten begonnen. Sinds die tijd staat de sector meer dan ooit in de belangstelling. Negatief, maar gelukkig ook positief.

Stilstaan bij wat er al is en daarvan genieten

Hoe houd je toch het hoofd boven water, ondanks tegenslagen en toenemende druk? Een vraag die regelmatig gesteld wordt aan de keukentafels waar ik aanschuif. Soms is het antwoord moeilijk te vinden, als je het gevoel hebt geen kant meer uit te kunnen. Op slot gezet door onzinnige regelgeving bijvoorbeeld. Soms is het antwoord verbijsterend simpel, stilstaan bij wat er al is en daarvan genieten. Kleine dingen kunnen daarbij helpen: een gezonde toom biggen, gras drogend op het land, mooie piepers in de opslag, een klein kind spelend op het erf.

Maar dat lost toch de problemen niet op? Zeker, dat klopt. Misschien zit ik ernaast als ik zeg dat het erop lijkt dat negativiteit en pessimisme makkelijker om zich heen grijpen dan optimisme en positief zijn. Natuurlijk snap ik goed dat de huidige ontwikkelingen voor veel ondernemers op z’n minst erg lastig zijn en dat ze niet worden opgelost door alleen maar positief te zijn.

Relativeren

Maar als je ook oog hebt voor waar je wel blij om, dankbaar voor, of trots op bent, kun je misschien de moeilijkheden relativeren, zonder deze te negeren of weg te poetsen. Dan kun je ontdekken welke zaken in het leven, het gezin of het bedrijf echt van waarde zijn en energie geven. Energie om overeind te blijven. Het doet me denken aan een uitspraak van een boerendochter die zei: ‘Het is onzeker of de bedrijfsovername lukt, maar… Veel belangrijker vind ik het dat de familie heel blijft.’

Keuzes maken

Er zijn tijden in het leven van elke ondernemer dat je tegenwind ervaart. Tegelijkertijd levert tegenwind ook vaak kansen en nieuwe inzichten op. Kansen voor je bedrijf of omgeving, of inzicht in jezelf. Kansen die je wellicht kunt benutten om nog beter op de toekomst voorbereid te zijn, of om nog duidelijker keuzes te maken, ook als deze keuzes pijn doen en je misschien een andere weg doen inslaan dan je had verwacht of gehoopt.

Vergeet niet om ook te genieten, ondanks alle zorgen die er kunnen zijn. Kies ervoor om een mooi moment vast te pakken. Omstandigheden kunnen vaststaan. De manier waarop jij ermee omgaat, heb je zelf in de hand.

Beheer
WP Admin