AlgemeenAchtergrond

Nerveuze financiële markten kunnen alle kanten op

De financiële markt blijft erg nerveus. De jaarspeech van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, werd vrijdag met veel spanning tegemoet gezien. Zijn boodschap viel beleggers tegen. Hij komt voorlopig niet met maatregelen, en vindt dat de overheden aan zet zijn om de economie te stimuleren.

De verwachtingen waren al niet hoog, maar dit viel toch nog tegen. De Fed heeft weliswaar gezegd twee jaar lang de rente laag te houden, maar heeft theoretisch nog wel enkele instrumenten achter de hand om de economie te stimuleren. Of beter: om er geld in te pompen. Bernanke’s bijnaam is: ‘Helicopter Ben’, omdat hij ooit opperde geld uit te strooien. Verwachting was nu dat hij obligaties zou gaan opkopen, en zo de geldhoeveelheid in de economie vergroten. Dat doet hij niet, of nog niet.

De dollar zakt intussen weg ten opzichte van de euro, al gaat het niet hard. De zorgen over de Amerikaanse economie blijven in evenwicht met die over de Europese schuldencrisis. Na de speech van Bernanke daalde de koers samen met de aandelen, maar later volgde herstel. De koers van het Britse pond ten opzichte van de euro is dalende. Voor de roebel geldt dat nog sterker. De Zwitserse frank, vluchthaven voor ongeruste beleggers, daalt in waarde.

De roep om daadkrachtiger Europees beleid klinkt steeds harder, en uit meer monden. Oud-premier Kok pleitte ervoor in een interview in het Financieele Dagblad, donderdag. Vrijdag volgde de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, in dezelfde krant.

De rente doet een beetje vreemd, aldus een analist van ING. De kredietwaardigheid van de VS is verlaagd, maar de rente is er niet gestegen, wat wel een normale reactie zou zijn. Gebrek aan vertrouwen in de economie is de oorzaak. De Euribor-rente is even stabiel na een korte periode van daling. De rentes zijn nog wel flink hoger dan een jaar geleden.

Beheer
WP Admin