Foto: Diederik van der Laan PluimveeNieuws

Nepluvi wil inzicht in NVWA-rapport

De Vereniging van de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (Nepluvi) wil inzicht in een rapport naar de efficiëntie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nepluvi heeft op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) een verzoek tot openbaarmaking ingediend.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil dit rapport ondanks verzoeken hiertoe vanuit de Tweede Kamer niet openbaar maken, zo bleek tijdens een debat eind november. Volgens hem zou de gedetailleerde informatie die erin staat potentiële fraudeurs ‘een enorme voorsprong geven’.

Strijd tegen ‘te hoge NVWA-tarieven’

Nepluvi wil het rapport inzetten in haar strijd tegen de naar haar mening te hoge tarieven die de NVWA hanteert voor wettelijk verplicht toezicht. “De kosten voor 1 fte NVWA-toezicht zijn voor een bedrijf ruim €300.000 per jaar, en zijn daarmee substantieel hoger dan in de omringende landen”, aldus Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat. “De Raad van State heeft onlangs gesteld dat het volledig doorrekenen van dergelijke toezichtkosten voor, in elk geval een deel, uit de algemene middelen moet worden betaald. Daarnaast zouden de door de bedrijven te betalen toezichtkosten nog verder gereduceerd kunnen worden, als het NVWA-toezicht op een efficiëntere wijze wordt vormgegeven. Om dit te kunnen aantonen heeft Nepluvi dit WOB-verzoek ingediend.”

‘Oneerlijke concurrentie’

Nepluvi trok deze zomer ook aan de bel, nadat de NVWA-tarieven verhoogd werden. Volgens de organisatie kunnen de Nederlandse pluimveeslachterijen door de hoge NVWA-kosten niet blijven concurreren met buurlanden, waar het bedrijfsleven slechts ten dele meebetaalt aan de kosten van toezichthouders.

Beheer
WP Admin