AlgemeenOpinie

Nederlandse boer hoeft wereldbevolking niet te voeden

Boeren verbouwen voedsel, dat klopt. Maar moet de Nederlandse boer de wereld voeden?

Doodmoe word ik ervan, van dat geroep dat we de wereldbevolking moeten voeden, dat boeren daarbij niets in de weg gelegd mag worden. Wie is daar eigenlijk mee begonnen?

Genetische manipulators begonnen met grote woorden

Ik denk dat het uit de koker van de genetische manipulators kwam. Om hun zaak kracht bij te zetten, schuwden ze de grote woorden niet. Iemand die tegen gentechnologie was, was medeplichtig aan de hongerdood van miljoenen. Een geraffineerde manier om je eigen zaak door te drukken. Ben Tax, directeur van Rijk Zwaan, zei het onlangs in NRC zo: ‘Armoede in de wereld of het gebrek aan voedsel heeft niets te maken met wel of geen genetisch gemodificeerde groente. Als dat gezegd wordt is dat een leugen.’ En zo is het maar net.

Boeren moeten de ruimte krijgen

Wat er van de discussie is overgebleven is dat morele appel aan de boer om de wereld te voeden. Iedereen heeft het er tegenwoordig over, niet in de laatste plaats de boeren zelf. Nu is niet de gentech de inzet, maar ‘ontwikkelingsruimte’. Boeren moeten de ruimte krijgen, ongeacht het mestoverschot, het maatschappelijk draagvlak of de moordende concurrentie, om zich te ontwikkelen. En dat is alleen maar in de richting van groter, meer en zwaarder, dat spreekt. Anders, zo klinkt de uitsmijter, kunnen we de wereld niet voeden!

Wereld is goed in staat zichzelf te voeden

Nou snap ik werkelijk niet waarom wij, Nederlandse boeren, die wereld zouden moeten voeden. Beseffen ze dan niet dat die wereld en die landen voor het merendeel heel goed in staat zijn zichzelf te voeden? En dat we door zo grenzeloos te produceren en te exporteren het die wereld alleen maar heel erg lastig maken een eigen landbouw vol te houden?

Juist mega-expansieboeren zijn een niche

Van de totale wereldvoedselproductie komt 50 tot 70 procent van bedrijven die kleiner zijn dan twee hectare, die bovendien werken zonder kunstmest en de spuit. We zouden dus eens moeten ophouden met beweren dat kleinschaligheid of huisverkoop of biolandbouw maar een niche is. Juist die mega-expansieboeren zijn een niche! Maar wel een die over alles heen walst. Als dat de invulling is van de wereld voeden …

Alibi voor lichtzinnig plan met absurd veel dieren

Persoonlijk moet ik altijd een beetje lachen als iemand zegt dat onze boeren de wereldbevolking moeten gaan voeden. Wordt van een metselaar ook gezegd dat hij de wereld gaat huisvesten? Of van een dokter dat hij de wereld beter maakt? Een onderwijzer de wereld slimmer? Laten we er alsjeblieft mee ophouden. Het zijn maar praatjes gericht aan gedroomde edelboeren, aan waaghalzen die een alibi zoeken voor een lichtzinnig plan met absurd veel dieren. Als de boer ons lief is, peper hem dan niet in dat hij de wereld moet voeden. Als hij lol in het boeren heeft, komt de rest van zelf. Daar hoeft geen grootspraak bij.

Beheer
WP Admin