AkkerbouwOpinie

Nederlands weer in Australië

De tarwe in Australië is met veel kunst- en vliegwerk in de silo’s gekomen. Maar vocht is een probleem, zeker met dat Nederlandse – natte– weer dat er nu heerst.

Veel boeren in de omgeving krijgen hun gewas er dit jaar niet af. Wij hebben gelukkig de tarwe er al af. Die kwam wel met veel kunst en vliegwerk in de silo’s. Het vochtgehalte is wel te hoog, de tarwe kwam met 13 procent of meer vocht binnen. Daarom kunnen we deze nog niet afleveren, dan mag het maximaal 12 procent vocht bevatten.

Het is koud, nog geen 30 graden…

Het is nu echter erg regenachtig en naar Australische maatstaven koud. Het drogen gaat dus moeilijk. De maximumtemperatuur blijft de meeste dagen onder de 30 graden, terwijl het normaal gesproken in deze tijd van het jaar elke dag minstens 30 graden is. En vaak ver erboven!

Kikkererwten moeten nog geoogst

De oogst van de chickpeas (kikkererwten) draait dit jaar uit op een catastrofe. Door de overvloedige regen van eind augustus verloor ik de helft van de ingezaaide kikkererwten. De overgebleven percelen zijn nu net oogstrijp. Maar we kunnen met geen mogelijkheid op het land komen. En voor de komende 14 dagen luidt de weersverwachting bijna iedere dag regen.
Zelfs de Nederlandse helpers kunnen hier geen uitkomst bieden. Zij genieten nu al meer dan een week van een verplichte vakantie aan de kust.

In het Zuiden ook veel overlast

Mijn boerderijen in het Zuiden heb ik dit jaar verhuurd aan een loonwerker. Hij heeft nog 4000 hectare tarwe op het land staan. Twee weken geleden startte hij de oogst ervan met vier combines. Zijn plan was om enkele dagen later zijn andere vijf maaidorsers er bij in te zetten. Die moesten overkomen van enkele honderden kilometers verderop. Sinds maandag is echter een groot aantal wegen afgesloten wegens overstromingen. Het is dus voor de loonwerker onmogelijk om die maaidorsers te verplaatsen. De enige manier om naar die boerderijen te gaan is per vliegtuig, of grote omwegen te accepteren. Nou ja, dat heeft ook weinig zin, want voor de komende dagen is weer 40 tot 50 millimeter regenval voorspeld. Ook al zou hij de combines er hebben, ze kunnen dan toch het land niet op.

Foto’s: Gerrit Kurstjens

Beheer
WP Admin