Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nederland wil meer flexibiliteit in meerjarenbegroting EU

De Europese meerjarenbegroting mag wat Nederland betreft op de schop. Het systeem moet flexibeler, zodat de EU bijvoorbeeld beter kan inspringen op actuele situaties als de vluchtelingencrisis.

Als Europees voorzitter organiseert Nederland daarom donderdag een brainstormsessie over de meerjarenbegroting. Onder leiding van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) steken tal van ministers, eurocommissarissen, parlementariërs, ambtenaren en wetenschappers de koppen bij elkaar.

Het Europees Parlement stelde in 2013 al voor om de begroting flexibeler te maken, zodat er bijvoorbeeld budget voor landbouw naar andere posten kan worden geschoven.

Landbouwbudget belangrijk onderwerp bij EU-begroting

Het landbouwbudget is een belangrijk onderwerp bij de Europese begroting. Het vormt ongeveer 40% van het totale budget. Nederland is voorstander van het verlagen van het landbouwbudget.

De huidige meerjarenbegroting loopt van 2014 tot 2020. Voor de volledige zeven jaar komt de meerjarenbegroting uit op een bedrag van €960 miljard. Dat is 1% van het BNP van alle EU-lidstaten bij elkaar. In 2018 beginnen de volgende onderhandelingen over het meerjarig financieel kader van de EU.

Beheer
WP Admin