Een maisveld, niet in Oekraïne maar in Nederland. - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Nederland haalt bijna 1 miljoen ton mais uit Oekraïne

Nederland heeft inmiddels bijna 1 miljoen ton mais geïmporteerd uit Oekraïne. Deze mais is gekocht voor gemiddeld € 310 per ton, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Van de maisimport uit derde landen – van buiten de Europese Unie – is Oekraïne de belangrijkste leverancier van de Nederlandse veevoerindustrie. In totaal 52% van de import van buiten de EU komt uit Oekraïne. Samen met Brazilië (45% van de import) zijn de twee belangrijkste leveranciers goed voor 97% van de toestroom. De Braziliaanse mais is gekocht voor ruim € 316 per ton.

Ook Russische mais naar Nederland

De laatste weken komt er ook wat Russische mais Nederland binnen. Dit product is wel een stuk goedkoper en ligt op € 262 per ton. In de tweede week van januari werd zo’n 3.000 ton Russische mais ingevoerd, vorige week ruim 3.200 ton. Vergeleken met de aanvoer uit Oekraïne en Brazilië zijn dat kleine hoeveelheden.

De haven van Odessa in Oekraïne. - Foto: canva / Yaroslava Pravedna
De haven van Odessa in Oekraïne. - Foto: canva / Yaroslava Pravedna

Nederland na Spanje grootste maisimporteur

In totaal heeft Nederland inmiddels 1,9 miljoen ton mais geïmporteerd. Daarmee is Nederland na Spanje de grootste maisimporteur in de EU. De Spanjaarden hadden zelf te maken met een zeer kleine eigen oogst en hebben daarom al meer dan 6 miljoen ton geïmporteerd. Ook deze mais komt vooral uit Oekraïne en Brazilië.

De totale EU-import van mais uit derde landen is inmiddels gestegen naar 16,5 miljoen ton. In dezelfde periode vorig jaar werd 9,5 miljoen ton ingevoerd. Met de huidige invoer is de import met nog vijf maanden te gaan al groter dan vorig jaar het hele seizoen. Toen was de invoer 16,4 miljoen ton.

Reacties

  1. Gaan die maiskorrels direct in zijn totaliteit in het veevoer? Of gaan die korrels eerst naar de humane voedingsfabrieken om daarna als afval naar de veevoerfabrieken te gaan? Dus: vreten onze dieren hele maiskorrels of maisgluten, maisweekwater, maisvliesjes enz enz?

  2. kunnen we gelijk booten vol pompen met onbewerkte varkensdrijfmest, voor daar te bemesten. helpen we elkaar mest tegen graan…. dat is beter voor het milieu dan de raketten van de rus…

Beheer
WP Admin