PluimveeNieuws

NCAE gaat legstallen opnieuw meten

Leusden – Controleurs van de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) gaan alle legkippenstallen opmeten.

De meetgegevens worden gebruikt om een landelijk register op te zetten, beheerd door de NCAE, om vandaaruit de Europese Commissie jaarlijks het aantal geregistreerde leghennenplaatsen te kunnen verstrekken.

Op basis van de meting krijgen pluimveehouders een certificaat met daarop het aantal hennen dat in de stal gehouden mag worden.

De belangenbehartigers NOP en NVP hebben vanaf dat de metingen in december 2013 werden aangekondigd, zich ertegen verzet omdat er op geen enkele wijze is aangetoond dat de in het verleden gedane stalmetingen (door het CPE, de voorloper van de NCAE) niet correct zouden zijn. Ondanks de bezwaren hield het ministerie vast aan de voorgenomen stalmetingen. Hiermee zou in het vierde kwartaal 2014 worden getart, maar wegens de vogelgriep is dit uitgesteld.

Deze metingen vinden de komende drie jaar plaats. Half januari heeft de NCAE 445 legpluimveehouders bij wie de metingen dit jaar moeten worden gedaan, een brief gestuurd. De meting wordt uitgevoerd tijdens een onaangekondigde controle, tenzij de pluimveehouder wil dat er tijdens de leegstand wordt gemeten. De kosten van de metingen zijn voor rekening van de NCAE.