AkkerbouwNieuws

NAV pleit voor behoud koppeling toeslagen

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is blij dat landbouwcommissaris Dacian Ciolos de mogelijkheid open houdt dat bedrijfstoeslagen deels gekoppeld blijven aan de productie van gewassen.

Volgens NAV-voorzitter Teun de Jong kan dat perspectief bieden voor telers van zetmeelaardappelen. ”Maar ook voor de teelt van eiwit- en vezelgewassen. Het moet wel een verplichte regeling zijn om het gelijke speelveld in de EU te behouden en geen vrijwillige regeling zoals Ciolos wil in de uitgelekte GLB-voorstellen voor de periode 2014 tot 2020. Het mag niet mogelijk zijn dat bijvoorbeeld Frankrijk de koppeling voor zetmeelaardappelen instelt en Nederland niet. Wij hechten sterk aan een gelijk speelveld in de hele EU.”

In de voorstellen staat dat gekoppelde toeslagen mogelijk blijven ter hoogte van 5 tot 10 procent van het budget. De Jong pleit voor een hernieuwde koppeling voor zetmeelaardappelen, die vanaf de oogst van 2012 wordt afgeschaft. ”Herinvoering kan een dramatische terugval van inkomens in het zetmeelgebied beperken. En het helpt voorkomen dat op korte termijn de uien- en consumptieaardappelmarkt wordt ontwricht. Het is ook belangrijk voor de continuïteit van Avebe.”

Naast een koppeling voor zetmeelaardappelen vindt de NAV gekoppelde steun ook noodzakelijk voor eiwithoudende gewassen en vezelgewassen. De Jong: ”Verschillende EU-landen kennen voor deze gewassen al een gekoppelde steun. Nederland niet.”