Natuurstunt Bleker helpt boeren een beetje
Wat je ook van de nieuwe natuurplannen van staatssecretaris Henk Bleker mag vinden, de timing lijkt in elk geval perfect. Een week voor de verkieizingen kondigt Bleker aan dat Natura 2000, het Europese natuurbeschermingsbeleid, een stuk eenvoudiger moet.
Goed nieuws voor veel boeren, die zuchten onder de beperkingen die Natura 2000 hen oplegt. Wellicht dat het CDA een deel van de agrarische achterban die bij de Kamerverkiezingen van 2010 overliep naar de VVD, weer weet terug te winnen. Hoewel er ook CDA’ers zijn, denk aan oud-minister Cees Veerman, die bij een versoepeling van het natuurbeleid minder staan te juichen.
Alle verkiezingsretoriek ten spijt is Natura 2000 ‘gewoon’ een groot probleem voor de agrarische sector, met name de veehouderij. Veel bedrijven bij natuurgebieden kunnen niet meer uitbreiden. Hierdoor is het ook uitgegroeid tot hét hoofdpijndossier voor de verantwoordelijk bewindspersoon.
Om de problemen het hoofd te bieden werkt het ministerie van ELI nu aan de PAS, een landelijke stikstofaanpak. Deze moet eind dit jaar klaar zijn. Het ministerie zet in op salderen van de stikstofuitstoot en het toekennen van stikstofgebruiksruimte aan sectoren. Het risico bestaat echter dat de PAS, net als eerdere pogingen, verzandt in juridische haarkloverij. Bleker zelf is er in elk geval niet gerust op.
Vooruitlopend op de PAS heeft Bleker nu gemeend enkele kleine gebieden te moeten schrappen dan wel samen te voegen. Dat geeft de veehouders daar in elk geval wat lucht. Vraag is of Brussel zomaar akkoord gaat met aanpassing van de al goedgekeurde (maar nog niet definitief vastgestelde) lijst.
Volgens de milieujurist Chris Backes is daarbij doorslaggevend of het schrappen is ingegeven door economische dan wel ecologische motieven. Dat laatste kan, bijvoorbeeld als een bepaalde soort toch niet of niet in die mate in het gebied aanwezig is als gedacht. Maar stellen dat buitenproportioneel veel boeren hinder hebben van een klein Natura 2000-gebied geldt in elk geval niet als valide reden, zegt Backes.
Op de korte termijn kan Bleker met zijn voornemens wellicht wat CDA-stemmen winnen. Op de lange termijn staat veel meer op het spel: dan gaat het om de uitvoerbaarheid van Natura 2000 in Nederland. Daarbij heeft Bleker nog een lange weg te gaan.