Multitasking, waaronder het gebruik van de telefoon onder werktijd, is een eeuwenoud gebruik op de boerderij. - Foto: Ruud Ploeg BoerenlevenAchtergrond

‘Multitasken tijdens alle perikelen’

Iets anders doen dan alleen het werk, is een welkome afleiding in deze tijd.

Mijn moeder, oma Annie, verbaasde zich erover dat ze overdag een appje kreeg van Famke. Zij op haart beurt, kreeg direct, ‘onder werktijd’ een appje terug.

Onze dochter Famke van 17 is op stage in Spanje bij een hondenasiel annex dierenartsenpraktijk. De eerste drie weken heeft ze geholpen in het asiel maar nu mag ze ook helpen in de dierenartsenpraktijk. Eén probleem: de dierenarts zelf is er niet, maar de honeurs worden waargenomen door de dierenartsassistent.

Multitasken

Het allergrootste probleem is de taal. De assistent blijkt nauwelijks Engels te kunnen spreken, enkel en alleen maar Spaans. Maar Famke appt dolenthousiast “Hij is zo grappig.” En dat is juist waar mijn moeder zich over verbaast. “Appen onder werktijd. Dat kan toch niet?”, zei ze. “Mam, dat heet multitasking en kan tegenwoordig allemaal”, was mijn antwoord.

Ik zie het al helemaal voor me. Famke die met een schaal steriele instrumenten aan de operatietafel staat. En dan hoort ze ineens ‘pling’! Een berichtje. Ze zegt tegen de dierenartsassistent ‘wacht even’, legt de schaal neer en pakt haar mobiel om het berichtje te checken. Van oma Annie. Ze maakt een fotootje. De te opereren hond ligt operatieklaar op tafel. Gelukkig zwaar onder de narcose. En Famke stuurt de foto naar oma. De dierenartsassistent denkt “¿Qué carajo?” [what the fuck?]. Om vervolgens weer de schaal te pakken en verder te gaan met de werkzaamheden. Zien jullie het ook al voor je? Dát is pas multitasken! Maar of het daadwerkelijk zo gegaan is, weet ik natuurlijk niet.

Telefoon in de mestput

Door multitasking is mijn collegabestuurder en boer echter alweer zijn telefoon kwijt. Ik kreeg een appje van de telefoon van zijn vrouw. “Mijn telefoon is dood!”, appte ze. Maar het was dus die van mijn collegabestuurder. Daarvóór heeft hij al drie keer zijn telefoon in de put laten vallen. Hoe? Hij stond te wachten omdat er koeien achter het hek stonden. En ja, wat moet je dan wanneer je niks te doen hebt? Je telefoon checken natuurlijk! Even de laatste berichtjes bekijken en beantwoorden. En hoe het dan kan of wat er dan gebeurt, dat wordt me nooit verteld, maar de telefoon floepte uit zijn handen, recht door de roosters. Zo de mestput in.

Eeuwenoud gebruik

Ook multitasking is appen onder het hardlopen omdat mijn zwager Jan appt dat zijn collega’s mijn column in Boerderij zo leuk vinden. Of wanneer ik op zoek ben naar Luc om te zeggen dat ik ga hardlopen, maar hem niet kan vinden. En, wanneer ik dan wegloop en een bekend figuur bij de buurtjes op het terras zie zitten. Luc! Met de ‘schup’ tegen de muur en aan de koffie.

Allemaal multitasking, een eeuwenoud gebruik op de boerderij. Het is een welkome aanvulling bij alle huidige perikelen om ook tijd te nemen voor koffie drinken bij de buurman of om oma te appen.

Beheer
WP Admin