AlgemeenAchtergrond

Mooie eerste snede gras van Limburgs land

Vijlen – Melkveehouder en akkerbouwer Jef Janssen jr haalt de eerste snede gras van het land. Hij heeft in totaal 10 hectare raaigras geoogst.

Vijlen – Melkveehouder en akkerbouwer Jef Janssen jr haalt de eerste snede gras van het land. Hij heeft in totaal 10 hectare raaigras geoogst. Hij constateert tevreden dat het ondanks de droogte een mooie eerste snede is. Na het inkuilen gaat zo snel mogelijk een lading mest over het land en dan moet de ploeg erin. De opzet is dat er daarna maiszaad in gaat. Maar eerst moet er nog even wat regen vallen. Goed voor bij de mest en voor de grond.
Foto Twan Wiermans

Uithuizen – De tulpen van de Noord-Groningse akkerbouwer Leendert Noordam worden mooi op tijd gekopt.
Foto Koos van der Spek

Lethem – Twee mannen vangen een wilde koe in het Zuid-Amerikaanse land Guyana. Ze doen mee aan de El Dorado Rupinini Rodeo, een wedstrijd waarbij een van de onderdelen het vangen en melken van wilde koeien is. De competitie stamt uit halverwege de vorige eeuw, toen cowboys uit het zuidoosten van het land het tegen elkaar begonnen op te nemen bij allerlei werkzaamheden op hun bedrijven. Andere onderdelen van de wedstrijd zijn onder meer het rijden op wilde paarden en op een rodeokoe.
Foto ANP

Laag-Keppel – Een medewerker van de Achterhoekse akkerbouwer Ben Minkhorst poot aardappelen in Laag-Keppel, nabij Doetinchem. Het in Hummelo gevestigde bedrijf Minkhorst Akkerbouw is gespecialiseerd in aardappelen met 180 hectare pootgoed en fritesaardappelen. ”Dit is Desiree-pootgoed”, legt Minkhorst uit, die zeer tevreden is over de omstandigheden waarin het poten plaatsvindt. ”Zo goed maken we het zelden mee. Voor poten is het nooit droog genoeg, want dit is zeer zware grond.” De capillaire werking zorgt ervoor dat de poters aanslaan. Het is de laatste week van een ruime maand pootwerkzaamheden. Of het stof niet vervelend is? ”Dit zijn nieuwe trekkers met airco, filters, alles erop en eraan. Het is goed vol te houden.”
Foto Lex Aalders

Beheer
WP Admin