AlgemeenAchtergrond

Monster

Het vee in Paraguay wordt twee keer per jaar geënt, toch is MKZ uitgebroken. De schade is enorm.

Een foutje is het, nee eigenlijk is het een heel grote fout. Het is er een die veel mensen op dit moment duur komt te staan. En dat terwijl de uitvoer van rundvlees zo fantastisch liep de afgelopen jaren. Om precies te zijn was de export vorig jaar 170.344 ton. Naast de export van soja is die van rundvlees de grootste inkomstenbron van buitenlandse valuta van dit land. Paraguay is daardoor ’s werelds achtste exporteur.

MKZ-monster

Enkele weken geleden sloeg het monster weer toe. Dat monster dat elke exporteur van vlees vreest: mond- en klauwzeer. Meteen zijn alle grenzen gesloten. Hij is maar op één plek gevonden, op de boerderij van een bekende in landbouwkringen. In een kudde van 819 koeien waren 13 dieren aangetast. De hele kudde is vernietigd. De staat heeft de eigenaar met €336.500 vergoed. Wij zijn verplicht om twee keer per jaar al het vee te enten tegen deze ziekte. Is hier sprake van nalatigheid?

Marktverstoring

De uitbraak leidt tot grote marktverstoring en verliezen. Koelcontainers worden teruggestuurd. Op dit moment staan 140 containers in de havens van Argentinië en Uruguay. Waarheen met die containers? Een slachthuiseigenaar zit met 20 miljoen dollar aan vlees in zijn maag. Het is goedgekeurd voor export. Hij heeft de veehouders betaald met cheques voor uitbetaling over 30 dagen, maar zijn markt bestaat niet meer. Het gevolg zal duidelijk zijn. De vleesprijs die de rundveemesters hier beuren, is in korte tijd met ongeveer 30 procent gedaald.

Zuid-Afrikaans liedje

Mijn vader heeft altijd gezegd dat dit nu net de dingen zijn die de landbouw interessant maken, dat het soms lekker loopt en soms even niet. Dan zong hij een liedje, ik vraag me af of iemand van jullie het kent en me de resterende woorden kan mailen.

‘Die sprinkane en die droogte, rus swaar op ons gemoed
en wat gaan van die boere word, is bokant my verstand.’
(De sprinkhanen en de droogte rusten zwaar op ons gemoed
en wat er van de boeren komt, gaat boven mijn verstand.)

Hasta la proxima

Foto’s: Danie Coetzee

Beheer
WP Admin