Monsanto mogelijk deels weg uit Argentinië AkkerbouwNieuws

Monsanto mogelijk deels weg uit Argentinië

Monsanto overweegt niet langer transgeen sojazaad te verkopen in Argentinië. Het land weigert volgens de Amerikanen royalty’s op de gepatenteerde sojavariëteit Intacta RR2 Pro die onder meer bestand is tegen de herbicide Roundup. Argentinië is na de VS en Brazilië de grootste sojaproducent wereldwijd.

Monsanto heeft twee patenten op transgene sojavariëteiten in Argentinië. Het bedrijf wil dat boeren royalty’s afdragen in ruil voor het recht na de oogst opnieuw zaad dat overblijft in te zaaien. Een deel van de royalty’s wordt direct door boeren zelf afgedragen en een ander deel via intermediairs.

98% soja-areaal ingezaaid met transgene rassen

De nieuwe regering van Mauricio Macri wil net als de vorige van het systeem af. Een tegenvaller voor Monsanto, want Macri heeft zo ongeveer al het landbouwbeleid van zijn voorganger Cristina Fernández de Kirchner teruggedraaid en presenteert zich als liberaal.

Volgens de laatste officiële opgave is 98% van het Argentijnse soja-areaal ingezaaid met transgene rassen. Nederland importeert veel soja om deze te verwerken in veevoer. Monsanto is volgens Argentijnse media in Argentinië marktleider met transgene gewassen.

ARC fel tegen royalty-systeem

De grootste Argentijnse boerenorganisatie, de ARC, vertegenwoordigt bijna 110.000 boeren en is fel tegen het royalty-systeem. Volgens de ARC hebben boeren historisch altijd het recht gehad zaad te hergebruiken. Monsanto zegt dat bij transgene technologie de investeringen in onderzoek en ontwikkeling zo hoog zijn, dat ze moeten worden gecompenseerd.

Monsanto’s royalty-systeem ligt ook onder vuur in India, waar boeren massaal transgeen katoenzaad van Monsanto gebruiken. De nationalistische regering onder Narendra Modi heeft besloten de hoogte van de royalty’s met 70% te verlagen.

Beheer
WP Admin