De futuristische Familiestal met op de achtergrond het door de familie Bekkers gepacht varkensbedrijf - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Mogelijk einde verhaal voor Het Familievarken

Door beëindiging van het pachtcontract dreigt Het Familievarken te moeten stoppen.

De innovatieve varkensstal van Het Familievarken dreigt te moeten stoppen. De stal staat op het bedrijf dat de familie Bekkers pacht van de gemeente Boekel. Dit meldt het Brabants Dagblad. De gemeente wil, nu het pachtcontract afloopt, geen intensieve veehouderijbedrijven meer in eigendom en wil de locatie daarom verkopen. Varkenshouder Ivo Bekkers geeft aan dat de familie niet het geld heeft om het gevraagde bedrag te betalen. Financiering door een bank is geen optie, omdat deze vrijwel alleen investeren met een plan voor schaalvergroting en/of intensivering.

Optimaliseren stal vraagt tijd

Als er voor het eind van het jaar geen oplossing is voor het pachtcontract of een andere locatie wordt gevonden betekent dit einde verhaal voor Het Familievarken. Dat is volgens Bekkers jammer, want de stal blinkt uit in dierenwelzijn en het varkenstoilet functioneert na de nodige aanpassingen beter dan in de beginjaren. Door de varkens op een vaste plek in de stal hun behoefte te laten doen worden vaste mest en urine gescheiden en ontstaat er geen ammoniak in de stal. “Het gaat nu beter maar het toiletbezoek van de varkens echt goed te krijgen vraagt tijd. Alleen gooit helaas de gemeente nu roet in het eten. We hopen toch een oplossing te vinden want er zit echt wel potentie in het stalsysteem”, vertelt Bekkers. De varkenshouder en zijn partners in het concept hopen op toch op een verlenging van het pachtcontract maar kijken ook of een andere locatie mogelijk is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensstallen en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin