AlgemeenAchtergrond

Moedeloos na tweede keer weerschade Veenkoloniën

Nieuw-Buinen – Een hagelbuienstrook van ongeveer een kilometer denderde afgelopen zaterdagmiddag over Flevoland en Drenthe. Dit leidde bij loonwerker en akkerbouwer Simon Berends uit Nieuw-Buinen tot hagelschade aan 130 hectare fabrieksaardappelen, suikerbieten en mais.

Simon Simon Berends (midden) bekijkt de schade in aardappelen met medewerker Bernard Kramer (links) en DLV Plant-adviseur Roelof Naber.

Nieuw-Buinen – Een hagelbuienstrook van ongeveer een kilometer denderde afgelopen zaterdagmiddag over Flevoland en Drenthe. Dit leidde bij loonwerker en akkerbouwer Simon Berends uit Nieuw-Buinen tot hagelschade aan 130 hectare fabrieksaardappelen, suikerbieten en mais.

”De kinderen vonden de hagelbui in eerste instantie wel leuk, maar ik vertelde ze dat het heel erg is”, resumeert Berends. ”13 millimeter neerslag. Volgens de adviseur van DLV Plant heb ik 90 procent bladschade. De taxateur van de verzekering moet nog langskomen.”

Eerder dit seizoen werden de gewassen van Berends al beschadigd door vorst. ”Dat was voor een groot deel wonderlijk hersteld. Ik vraag me af of dat nu gebeurt.” Vooral over de aardappelen maakt hij zich ernstige zorgen. ”De planten zitten midden in de knolzetting. Dat staat nu stil. Er moet weer blad worden gevormd, want dat is de motor. Het is heel onzeker of de knolzetting daarna verder gaat. Ik weet het gewoon niet. Heel vervelend allemaal. Ik vrees dat de schade enorm is. Intussen moet je weer van voren af aan beginnen met onkruid- en ziektebestrijding.”

Berends heeft intussen flink de balen van dit seizoen, dat zo lekker vroeg begon. ”Na alle weersinvloeden ben ik moedeloos. Je wilt plezier hebben in je vak, maar dat gaat er zo wel af.”

Foto Harry Tielman

Randwijk – Groente- en fruithandel Gé en Harmie van Lonkhuyzen uit het Betuwse Randwijk hebben de eerste aardappelen inmiddels geoogst. Het gaat om het ras Frieslander, volgens Van Lonkhuyzen de Volkswagen Golf onder de aardappels. Van Lonkhuyzen teelt acht aardappelrassen, die hij allemaal aan huis verkoopt. Van Lonkhuyzen prijst de aardappel aan als een populaire, makkelijk te schillen knol, die bruikbaar is voor vrijwel alle vormen van consumptie. De aardappel heeft nauwelijks te lijden gehad onder de droogte.

Foto VidiPhoto

Des Moines – De barbecues draaiden overuren de afgelopen dagen op het showterrein van de World Pork Expo. In drie dagen bezochten zo’n 20.000 varkenshouders en vertegenwoordigers van de varkenssector deze Amerikaanse show. Het evenement werd georganiseerd door de NPPC, de organisatie van varkensproducenten in de VS. De show bood een overzicht van de Noord-Amerikaanse varkenshouderij.

Foto National Pork Producers Council

Beheer
WP Admin