Tussen Callantsoog en Petten in de provincie Noord-Holland is in metingen een verboden gewasbeschermingsmiddel gevonden. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

MOB ontdekt weer verboden stof in meetresultaten en wil actie

In de natuur tussen Petten en Callantsoog (Noord-Holland) is op diverse plekken nog een verboden gewasbeschermingsmiddel gemeten: fenchloorfos. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) kwam de stof tegen in openbare meetresultaten.

De organisatie heeft zowel het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om in te grijpen. Eerder deze maand signaleerde MOB al dat in de streek het kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb was gemeten. De stof is sinds 1998 verboden, maar bleek onder meer het beschermde natuurgebied het Zwanenwater te vervuilen.

MOB vermoedt, maar maakt niet hard

MOB vermoedt dat het middel illegaal is gebruikt in de sierbloementeelt. De branche noemde dat een onterechte beschuldiging en pleitte voor een “diepgaand onderzoek” naar de bron. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft inmiddels nader onderzoek aangekondigd. Het besluit van het waterschap kwam nadat MOB de kwestie onder de aandacht had gebracht, al komen de metingen van het waterschap zelf.

Uit dezelfde openbare gegevens komt nu naar voren dat in 2022 ook fenchloorfos is aangetroffen in het Zwanenwater en omgeving. Het insecticide is verboden en zeer giftig voor insecten en het waterleven. Terwijl het waterschap onderzoek doet naar dinoterb, ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen “aanknopingspunt” om in actie te komen. De autoriteit liet dat aan MOB weten. Een teamleider noemt het handhavingsverzoek van MOB in een brief “onvoldoende concreet”, omdat niet duidelijk wordt wanneer en waar de overtreding zou hebben plaatsgevonden en wie “de vermeende overtreder” is.

De NVWA wijst op de wet, waarin staat dat een handhavingsverzoek aanknopingspunten moet bevatten. MOB-voorzitter Johan Vollenbroek heeft er geen begrip voor: “De NVWA verwacht kennelijk van MOB dat MOB de oorzaak achterhaalt en mogelijke daders op een presenteerblaadje aanbiedt.” ANP


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. MOB doet gewoon wat de overheid nalaat: controleren op verboden middelen en aanpakken van deze overtreders. Deze bollentelers verpesten het voor goedwillende landbouwers die zich wel aan de regels houden. Heeft niets met klieren te maken.
    Raar dat het nog gevonden wordt als het al sinds 1991 niet meer verkocht mag worden. Zwanenwater ligt in de duinen midden in bollengebied. Dus moet het gif wel afkomstig zijn van bollen/plantenkwekers.
    deze reactie is automatisch gemodereerd

  2. MOB vindt verboden stoffen en zegt met zekerheid te weten wie de schuldigen zijn. Helaas hier blijft het bij en Vollenbroek is niet van plan zijn beschuldiging om te zetten in een duidelijke aanklacht tegen de sierteelt, omdat hij bestaat bij het geven van halve informatie. Ik zou niet weten hij beoogt met het op slot zetten van de Nederlandse economie en het maatschappelijk te laten ontsporen. Geen woningbouw, wel immigratie toestaan, infrastructurele werken onmogelijk maken. Elektrificatie eisen van alles wat mechanisch wordt aangedreven, maar tegelijk kabel aanleg dwarsbomen via het aan banden leggen uitstoot in zijn ogen vervuilende stoffen. Hoe kun je de wereld veranderen als je alle benodigde acties om dit te bereiken verbiedt.

Beheer
WP Admin