AlgemeenOpinie

MKZ-subsidie is winst uit onderneming

Den Haag – Een Friese melkveehouder krijgt 65.000 euro van de provincie Friesland. Hij is namelijk gedupeerd door de MKZ-crisis. De subsidie is volgens de rechtbank Leeuwarden belast als winst uit onderneming.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden de volgende:
Een melkveehouder exploiteert in maatschapverband een melkveehouderij. Het bedrijf is in 2001 gedupeerd door de MKZ-uitbraak. Het bedrijf is niet geruimd, maar is wel gedupeerd door de overige maatregelen. De provincie Fryslân stelt uit morele overwegingen een subsidieregeling in voor agrarische ondernemers die schade hebben geleden door de MKZ-uitbraak.

De Europese Commissie stelt hierbij de eis dat met de subsidie wordt geïnvesteerd in een tweede (niet-agrarische) tak. De melkveehouder stelt schade te hebben geleden van 17.731 euro, doch krijgt in het boekjaar 2006/2007 uiteindelijk 65.000 euro wegens de aanschaf van een recreatiewoning.

Het geschil draait om de vraag of de subsidie door de inspecteur terecht tot de winst is gerekend en door middel van navordering is belast. De rechtbank Leeuwarden oordeelt dat er ook bij kennelijke vrijgevigheid een (oorzakelijk) verband is tussen de uitoefening van de onderneming en het verkrijgen van de subsidie.

De bestemming van de verkregen gelden staat voorts los van de vraag in welke sfeer deze zijn opgekomen. De inspecteur hoefde geen onderzoek in te stellen naar de forse toename van het box 3 vermogen van de melkveehouder in 2007. Hij beroept zich ten onrechte op een ambtelijk verzuim. Het beroep wordt vervolgens ongegrond verklaard.

Meer informatie: LJN: BR3001, Rechtbank Leeuwarden , AWB 10/2533

Beheer
WP Admin