Foto: Hotraco Agri PluimveeNieuws

MiteAlert waarschuwt pluimveehouders voor vogelmijt

Hotraco Agri presenteert woensdag 20 juni op vakbeurs VIV de MiteAlert, een automatisch vogelmijtpopulatie-telsysteem dat het bedrijf in Hegelsom in samenwerking met Wageningen UR ontwikkelde.

Foto: Hotraco Agri

Foto: Hotraco Agri

MiteAlert – de naam werd 20 juni op de vakbeurs onthuld – bestaat uit plastic zitstokken met daarin geavanceerde elektronica, gekoppeld aan een intelligent datamanagementsysteem. Meerdere van die zitstokken per stal tellen met behulp van infrarood licht automatisch het aantal vogelmijten (ook wel rode bloedluizen genaamd).

Geschikt bestrijdingsmoment

MiteAlert geeft pluimveehouders zicht op de ontwikkeling van de vogelmijtpopulatie. Op basis daarvan kunnen zij het geschikte moment kiezen om een behandeling in te zetten. Ook krijgen ze door de tellingen inzicht in het effect van een behandelmethode en het gebruikte middel.

Binnen 2 jaar terugverdienen

Hoeveel zitstokken in een stal nodig zijn om de ontwikkeling van de vogelmijt goed te kunnen monitoren, is nog niet precies bekend. Dat is onder meer afhankelijk van de stalgrootte en het stalsysteem. Het is ook nog niet te zeggen wat het monitoringssysteem per stal gaat kosten. Hotraco noemt een investering van 35 cent per hen als indicatiebedrag. Hotraco verwacht dat pluimveehouders hun investering in 2 jaar kunnen terugverdienen doordat zij door een betere en efficiëntere inzet van middelen hun verliezen als gevolg van bloedluizen kunnen beperken.

Beheer
WP Admin