Foto: ANP AlgemeenNieuws

Ministerie vindt e-CMR-systeem onvoldoende betrouwbaar

Hoewel uit onderzoek naar het mestregistratiesysteem e-CMR blijkt dat het systeem net zo betrouwbaar is als het bestaande volgsysteem AGR-GPS, oordeelt het ministerie toch dat het onvoldoende betrouwbaar is om het in te voeren.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. “Het gaat niet om de conclusie van de onderzoekers, maar om het oordeel van het ministerie is doorslaggevend”, zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op vragen van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Van Dam zegt tijdens een debat in de Tweede Kamer dat het ministerie concludeert dat het systeem nog te veel mogelijkheden geeft om de wet te omzeilen, waardoor hij het systeem niet toelaat.

Eerder deze week werd duidelijk dat Van Dam een aangenomen Kamermotie die vraagt om uitstel van de verplichte invoering van AGR-GPS voor export van vaste mest, naast zich neerlegt. De Kamer wil uitstel in afwachting van goedkeuring van het nieuwe e-CMR-systeem. Van Dam verwacht dat dit te lang duurt, waardoor hij per 1 maart toch gaat handhaven op de plicht voor AGR-GPS op export van dierlijke mest. Het volgsysteem is formeel per 1 januari 2017 verplicht, maar vanwege problemen met de invoering heeft Van Dam de mesttransporteurs drie maanden extra de tijd gegeven.

Beheer
WP Admin