Het ministerie van Landbouw start een campagne om de vraag naar biologische producten te stimuleren en het biologisch areaal in Nederland te vergroten. – Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

Ministerie lanceert campagne voor promotie van biologisch voedsel

Het ministerie van Landbouw start een campagne om consumenten te informeren over biologisch voedsel. Doel is het stimuleren van de vraag naar biologische producten en het vergroten van het biologische areaal.

Het ministerie van Landbouw start vandaag met de promotie van biologisch voedsel. De promotiecampagne is onderdeel van het Actieplan Biologisch. Nederland wil in 2030 een biologisch areaal van 15%. Nu is nog 4,5% van de Nederlandse landbouw biologisch. Sinds vorig jaar is €26 miljoen beschikbaar om de omschakeling naar biologische en natuurinclusieve landbouw te stimuleren.

Campagne biologisch gericht op consument

De campagne van LNV richt zich specifiek op de consument. LNV wil de consument informeren over “hoe lekker biologisch eten is, wat de voordelen ervan zijn en wat het Europees biologisch keurmerk inhoudt.” Uit onderzoek bleek dat veel consumenten uit gewoonte niet voor biologisch voedsel kiezen. Ook de prijs en de sociale norm zijn belangrijke factoren bij de keuze om wel of niet biologisch te kopen. Bovendien is het keurmerk Biologisch niet goed bekend bij consumenten.

Natuurlijk hoeven niet alle boeren biologisch te worden

Er is nog veel onduidelijkheid over biologisch voedsel. Is het goed voor de boer, het dier of het milieu? Het antwoord is: voor allemaal! Bovendien is het ook nog eens erg lekker. Biologisch speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de landbouw. Natuurlijk hoeven niet alle boeren biologisch te worden. Maar voor boeren die dit wel zijn of willen worden, moet er voldoende vraag naar biologisch zijn. Daarom starten we een campagne om de verkoop van biologische producten te vergroten en consumenten beter te informeren over de voordelen van biologisch. “Want dat zijn er een hoop,” aldus demissionair landbouwminister Adema over de aftrap van de campagne.

Reacties

  1. Als je ziet hoe moeilijk het is om gangbaar te telen met ziektedruk, insectenvraat en mineralenvoorziening dan is het nog moeilijker voor biologische telers. Zo moeilijk dat het voor voedingsbedrijven aantrekkelijk wordt om bio in het buitenland in te kopen. Is bio in oekraine of marokko hetzelfde als bio uit Nederland? Hoeveel bio wordt er in Nederland geimporteerd?

Beheer
WP Admin