Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft aangifte gedaan van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto.

Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken.

Een woordvoerder van de minister bevestigt een bericht hierover van NRC. De vrachtwagen was woensdag ook aanwezig bij de grote demonstratie van boeren in het Gelderse Stroe. Dat is te zien op beelden van Shownieuws van SBS6.

De demonstrerende boeren zijn woedend op de minister om haar stikstofplannen. De stikstofuitstoot moet flink worden verminderd om de natuur te verbeteren. Het grootste deel van de uitstoot van stikstof komt voor rekening van boeren.

Protest bij huis Van der Wal

Nadat Van der Wal precies een week geleden haar stikstofplannen had gepresenteerd trokken tientallen boeren met trekkers ’s avonds nog naar haar woonhuis om verhaal te halen. De politiek reageerde daarop verontwaardigd. Het kabinet noemde het “onacceptabel”, maar liet ook weten dat er weinig tegen te doen is. Er zijn bij het huis van de minister geen strafbare feiten gepleegd.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. Weet je wat? laten we afwachten of de Officier van Justitie tot vervolging over gaat en dan weer afwachten wat de rechter er van vindt.
  Alle tegengestelde meningen die wij er over hebben doen er toch niet toe.

 2. Bij Elsevier heb ik bij een artikel over bedreigingen de volgende tekst achter gelaten:
  Ik las zojuist dat iemand, die achter elk boerenbedrijf in Nederland een kruis, puntjes en een vraagteken heeft gezet, aangifte heeft gedaan, omdat ergens was te lezen dat achter haar naam een kruis, puntjes en een vraagteken stonden.

 3. Dit moet je echt niet willen, maar de tijd zal leren of dit echte boeren waren die geen vrachtauto hebben. Bij de visseracties waren ingehuurde romeo’s. Hoe zo wordt in de pers gezegd dat ze niet weten wie het is. Er was toch volop politie woensdag rond stroe om dit feit vast te leggen en chassisnummer van kentekenplichtige vrachtauto konden vast leggen. Ben benieuwd als deze zaak voor de rechter komt.

 4. De boeren die de stikstof minister een bezoekje brachten hebben zich netjes gedragen , maar om zoiets op een vrachtwagen te zetten moet je niet willen.

 5. Stikstof doelen halen om Natuur te herstellen. Niemand weet tot nu toe wat de Natuur doelen precies zijn, ook de minister heeft dit niet uitgelegd en vermoedelijk kan ze dit ook niet want niemand weet *welke natuur hersteld moet worden*. Natuur leeft en verandert dus steeds. Voor mij dan ook een grote vraag “Waarom natuur terug naar -welke periode-? Hier komt bij dat alle specialisten steeds wijzen ophet belang van Bijtjes voor onze voedselvoorziening, zij weten kennelijk niet dat ons hoofdvoedsel uitstekend produceert zonder inbreng van bijen, de productie neemt af als er bladluizen en ander schadelijke insecten vat op krijgen. Aan dit laatste gaan de Natuurbeschermers voorbij. De stikstof doelen zijn zo gestled, dat de wetenchapppers liefst niets meer kunnen meten, of de natuur daar blij van wordt is de vraag. Ik weet wel dat de armen der aarde niet blij worden van de eventuele prijsverhoging van hun voedselpakket en andere noodzakelijke dingen.

 6. Iedereen mag zich afvragen wanneer iemand gaat sterven. Dat doen er velen over de engelse koningin of rob de nijs. Iemand bedreigen of je bedreigd voelen is niet hetzelfde. Als je iets fouts doet, voel je je wel eerder bedreigd, dat was bij spieken in de klas ook altijd zo.
  Maar slim is dit allemaal niet. Nu gaat hier weer de aandacht naar toe. Geloof me; politici hebben mensen in dienst die de hele dag bezig zijn de boeren te vervuilen om de media te bespelen. Bij zo’n vrachtwagen zijn ze blij: zwarte piet bij de boeren.

  1. Vrachtwagen misschien wel door overheid ingezet met deze tekst…

  2. Ja iedereen mag zich afvragen wanneer iemand gaat sterven, maar dit is niks meer of minder dan een bedreiging en van de Wal heeft niets fout gedaan de suggestie in die richting slaat nergens op evenals de suggestie dat politici mensen in dienst hebben die de hele dag bezig zijn de boeren te vervuilen om de media te bespelen.
   En ik weet uit de praktijk wat bedreiging is en ik kan u vertellen dat het niet leuk is om steeds achterom te moeten kijken dan heeft niets van doen met bang zijn.
   Nederland is nog steeds een democratisch land waar een ieder de vrijheid heeft om zijn mening te geven maar die vrijheid is een vrijheid in gebondenheid of anders gezegd een kwestie van fatsoen.

Beheer
WP Admin