Minister Van der Wal tijdens een werkbezoek aan een kalverhouder in de Gelderse Vallei. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Minister komt later met criteria piekbelasters

Minister Christianne van der Wal komt een paar weken later dan gepland met de criteria voor boeren die in aanmerking komen voor de ‘piekbelastersaanpak’. Ook de stikstofdoelen voor andere sectoren komen later.

De stikstofminister wilde eind januari – deze week – bekendmaken welke boeren de overheid de komende maanden benadert om op hun bedrijf drastisch stikstof te reduceren. Het is ook mogelijk dat de overheid voorstelt dat het bedrijf moet worden verplaatst of gestopt. De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat ze de criteria tegelijk wil publiceren met die voor het verkeer en de piekbelasters in de industrie. Dus stelt ze de bekendmaking nog even uit.

De overheid benadert in een jaar tijd zo’n 2.000 tot 3.000 bedrijven, waaronder waarschijnlijk veel boeren, om hun stikstofuitstoot te verminderen. Welke bedrijven precies, is nog niet bekend. De bedrijven krijgen de keuze om zich vrijwillig op te laten kopen. Ook is er de mogelijkheid door een combinatie van innovatie, extensiveren, omschakeling of verplaatsing de stikstofuitstoot naar bijna nul te brengen.

Voor deze groep komt een speciale opkoopregeling en de toezegging dat er daarna geen beter aanbod meer komt. Minister Van der Wal sprak op het moment van bekendmaking, vorig jaar november, al uit dat ze geen lijst of kaart wil maken maar met criteria komt.

Sinds het begin van de discussie over het stikstofbeleid zijn boeren kritisch op de ogenschijnlijke focus op de agrarische sector. Minister Van der Wal zegt vaker dat ook andere piekbelasters – industriële bedrijven – hun bijdrage aan het stikstofprobleem moeten leveren. Zij zegt dat zij ook aan deze sector pittige doelen stelt. Deze criteria publiceert minister Van der Wal ook nog niet.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Dat v/d Wal pas op de plaats maakt is politiek gezien niet onlogisch er liggen een paar provincies dwars daar moet ze eerst mee aan de praat en dan is de meeste wind wel weggewaaid, en zullen er spijkers met koppen moeten worden geslagen want dat er minder stikstofuitstoot moet komen dat moge duidelijk zijn.
    Een uitkoop is op den duur gunstig voor diegene die die kan blijven want dat geeft meer ruimte dat weet iedere boer de een zijn brood is de andere zijn dood. Ondertussen zijn er al enkele schapen over de dam ik verwacht dat er snel veel zullen volgen.

    1. Beste Even anders . Minder boeren en dieren garandeerd geen betere prijzen . En de prijzen zullen aanzienlijk moeten stijgen want kostprijs wordt ieder jaar hoger . En andere landen zijn niet allemaal anti boer . Deze zullen proberen productie over te nemen .De wereld is niet alleen Nederland

  2. Als je iets wil . Maar eigenlijk niet weet hoe je het moet doen . Ken je het probleem niet echt en de sector niet . Dus weet je er geen zak van . Dan is de vraag is het probleem wel zo groot of bestaat het wel of is het gewoon een natuurverschijnsel . Als je zo zeker van je zaak bent sla je spijkers met koppen . Zeker als overal een eindatum aan koppelt . Er zal van uit de andere sectoren meer tegengas verwacht en geven worden dan vanuit de landbouw . Want deze hebben betere loby dan de landbouw en veehouderij . En proberen ze als nog de boeren te overrompelen want als de eindatum korterbij komt kan de boer die afwacht ook niet veel meer . Dus spel wordt niet eerlijk gespeeld elke keer als de minister uitsteld moet de einddatum ook naar achter geschoven worden . Ze hadden allang in Brussel geregeld kunnen hebben dat de opkoop regeling niet als staaststeun gezien wordt . In varkenssector met hoge voerprijzen en na verhouding hierbij lage prijzen van de varkens . Had men afgelopen jaar meer bedrijven op kunnen kopen dan nodig zou zijn . Nu de prijzen weer iets positiever blijken te worden en voer waarschijnlijk iets goedkoper . Daalt ook meteen animo om aan opkoopregeling mee te doen . Uit alle waarnemingen blijk gewoon dat ze weinig kennis van en animo hebben van heel de boeren wereld .Zo zal het stikstof verhaal ook wel zijn met goede loby aan de man gebacht . En ze denken daarmee te schoren bij grote publiek . Ik vraag mij af of ze zelf snappen waarover ze het hebben .

    1. Kan geen ongelijk geven . Afwachtende onbetrouwbare overheid laat kansen liggen die andere nu benutten door meer te betalen . Maar via de achter deur doet de overheid zelf ook mee aan dit spel . Schiphol is daar een voorbeeld van .

  3. “De bedrijven krijgen de keuze om zich vrijwillig op te laten kopen. Ook is er de mogelijkheid door een combinatie van innovatie, extensiveren, omschakeling of verplaatsing de stikstofuitstoot naar bijna nul te brengen.”

    Als je je vergunning voor elkaar hebt nooit vrijwillig op laten kopen ook al zegt de (chronisch liegende) minister dat er geen beter aanbod meer komt. Als de overheid gedwongen wordt om te onteigenen dan ontvang je sowieso meer!

    Innoveren, extensiveren of omschakelen is ook niet nodig zolang je je aan de vergunningsvoorwaarden houdt. Wil de overheid toch dat je innoveert, extensiveert of omschakeld zodat dit stikstofruimte oplevert voor Schiphol, bouwen of wegen, oh ja, en natuur natuurlijk, laat ze dan maar met een dikke zak geld komen!

  4. Ik blijf het zeggen : die opkoopregeling gaat er nooit komen! Na 4 jr is er nog steeds niets, men wacht op iets……. wat als reden wordt aangevoerd om geen geld vrij te maken maar alles op een ijskoude sanering te laten eindigen.

  5. Dit was van te voren al lang bekend. De bedoeling om heel veel stikstof te halen bij de landbouw is nog niet gelukt dus stellen we de doelen voor andere sectoren uit. Hoe meer stikstof van de landbouw hoe minder de andere sectoren hoeven te doen!

  6. Ze stelt het steeds uit omdat ze het zelf ook niet weet.
    De einddata van de Provincie voor het Nplg 1-7-2023 zal ze wel niet uitstellen, evenals de opkoop van 2 a 3 duizend piekbelasters in 2023.
    Sterk in het over de schutting kieperen en zelf niet leveren.
    Zwakke minister.

Beheer
WP Admin