AlgemeenNieuws

Minder landbouwomzet DuPont

Wilmington – De landbouwdivisie van DuPont heeft afgelopen kwartaal een omzet geboekt van 4,39 miljard dollar (3,17 miljard euro), 6 procent minder dan een jaar eerder.

De producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zag het verkoopvolume 7 procent afnemen omdat veel boeren al in het vierde kwartaal van 2013 zaden inkochten en in Brazilië minder mais is ingezaaid.

DuPont is eigenaar van veredelaar Pioneer. Veel boeren in Brazilië houden vast aan soja en zaaien na de sojaoogst geen mais in. Ook viel de verkoop van herbiciden in Noord-Amerika tegen. Het bedrijfsresultaat daalde uiteindelijk 5 procent tot 1,44 miljard dollar (1,04 miljard euro). De schade werd beperkt door prijzen van zaden te verhogen en betere verkopen van insecticiden in Latijns Amerika. In Venezuela vond een ware rupsenplaag plaats.

De voeding- en gezondheidsdivisie zag de omzet 1 procent dalen tot 861 miljoen dollar (622 miljoen euro). De winst nam hier wel 22 procent toe tot 93 miljoen dollar (67 miljoen euro). Onder de divisie valt onder meer de Deense producent van enzymen Danisco. DuPont stelt dat de winstgevendheid sterk toenam door lagere grondstofkosten maar wijdt hier niet verder over uit.

De chemiereus uit Delaware zag de totale omzet 3 procent dalen tot 10,13 miljard dollar (7,3 miljard euro). De nettowinst daalde van 3,35 naar 1,44 miljard dollar (1,04 miljard euro). De resultaten nopen mogelijk aandeelhouder Trian Fund Management tot actie. Eigenaar Nelson Peltz maakte vorig jaar bekend een aandeel in DuPont te bezitten omdat hij het bedrijf op de markt fundamenteel ondergewaardeerd vindt.

Peltz heeft een reputatie na een belang te nemen in een bedrijf aan te sturen op splitsing van winstgevende en minder winstgevende activiteiten.

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin