Minder gewasbeschermingsmiddelen verkocht in 2021
De afzet van gewasbeschermingsmiddelen is in 2021 in Nederland ten opzichte van een jaar eerder afgenomen. In totaal werd 9,4 miljoen kilo werkzame stof verkocht. In 2020 was dat nog bijna 9,9 miljoen kilo.
Dat blijkt uit gegevens die het CBS zojuist bekendmaakte. Sinds 2017 lag de verkoop aan werkzame stof niet meer boven de 10 miljoen kilo.
Verbruik in Nederland
Nederland verbruikt met andere Europese landen vergeleken gemiddeld per hectare veel gewasbeschermingsmiddelen. Nederland heeft ongeveer 1% van het Europese landbouwareaal, terwijl het ongeveer 2,6% van de totale afzet van gewasbeschermingsmiddelen voor zijn rekening neemt.
Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland zijn samen verantwoordelijk voor ruim meer dan de helft (56%) van de afzet van gewasbeschermingsmiddelen. Deze landen beslaan gezamenlijk 51% van het areaal en het CBS constateert dat ook hier sprake is van een relatief hoge afzet van gewasbeschermingsmiddelen.
Verkochte middelen
Schimmelbestrijders maken het grootste deel uit van de verkochte middelen (3,3 miljoen kilo). 1,1 miljoen kilo daarvan bestaat uit het inmiddels verboden middel mancozeb. In 2021 werd bijna 0,7 miljoen kilo glyfosaat verkocht – ruim 9% minder dan het jaar ervoor.
In totaal is in 2021 afgerond 2,7 miljoen kilo insecticiden verkocht, waarvan 2,1 miljoen kilo groene middelen (paraffine oliën). Verder werden 3,3 miljoen kilo schimmel- en bacteriebestrijders, 2,6 miljoen kilo onkruidbestrijders en loofdodingsmiddelen en 0,85 miljoen kilo overige middelen.
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.
Boeren spuiten niet voor hun plezier of omdat het niks kost. Ze spuiten om voedsel voor de burger te produceren. Burgers die zeuren moeten verplicht bio eten. Politici moeten dus naar de afzet van bio kijken en op die basis de chemie aanpakken. Burgers die geen bio kopen hebben in de discussie over chemie geen stem