AlgemeenNieuws

Miljoenenboete voor champignonverwerkers

Brussel – Een Nederlandse en een Franse producent van champignonconserven hebben samen een Europese boete van ruim €32 miljoen gekregen voor verboden prijsafspraken. Het Nederlandse Prochamp moet ruim €2 miljoen betalen, het Franse Bonduelle ruim €30 miljoen. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel woensdag bekend.

Het Nederlandse Lutèce ontsnapte aan een geldstraf, omdat deze onderneming de illegale praktijken onthulde.

Volgens de Europese Commissie zouden de drie bedrijven meer dan een jaar lang prijzen hebben afgesproken en klanten hebben verdeeld. Mogelijk alle consumenten hebben er nadeel van ondervonden, aldus de Commissie. De drie bedrijven wilden met het kartel voor ingeblikte champignons een prijsdaling in Europa voorkomen.

Brussel had volgens de Europese spelregels hogere boetes kunnen opleggen, maar de bedrijven besloten de zaak te schikken. Alle drie de bedrijven waren bereid te schikken waardoor hun boetes met 10 procent werden verminderd.

De Commissie noemt het van groot belang om Europese consumenten te beschermen tegen praktijken die de concurrentie in de levensmiddelenindustrie verstoren.

Prochamp is gevestigd in het Gelderse Velddriel. Champignonconserven zijn champignons die in blik en glas worden verkocht, dus geen verse of diepgevroren champignons. Bij het kartel ging het om de verkopen van huismerk champignonconserven aan detailhandelaren, groothandelaren en professionele afnemers zoals cateringbedrijven. De afspraken liepen van 1 september 2010 en duurde in het geval van Lutèce tot 22 december 2011 en dat van Prochamp en Bonduelle tot 28 februari 2012.

Beheer
WP Admin