Partner
Foto: Canva RundveePartner

Met wie deel jij je data?

Wil Meulenbroeks van LTO Nederland over de grip die boeren hebben op hun data met JoinData.

Het delen van data is een actueel gespreksonderwerp onder melkveehouders. Voor velen is het een ongrijpbaar fenomeen, waarbij al gauw de indruk ontstaat dat allerlei organisaties met de data van boeren aan de haal gaan. Juist daarom is een platform in boerenhanden essentieel. Het maakt grip op data en een veilige uitwisseling mogelijk, vindt Wil Meulenbroeks.

Hij merkt het in discussies en herkent het op zijn eigen melkveebedrijf in het Brabantse Lage Mierde: er komen steeds meer data en dat kan erg handig zijn. Maar er is ook een schaduwkant: hoe zorg je ervoor dat je grip op je eigen data houdt, nu computers en algoritmes steeds meer automatisch regelen?

Even nazoeken

Als voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland voert Meulenbroeks regelmatig discussies met collega-melkveehouders over dit thema. Daarbij ervaart hij scepsis bij een deel van zijn achterban. “Ik vraag dan altijd: weet jij wie je hebt gemachtigd voor het gebruik van je data?”. Op die vraag volgt meestal geen of een ontwijkend antwoord. “We zeggen dan vaak dat we het even moeten nazoeken. Maar als we eerlijk zijn, erkennen we dat we dit nog lang niet altijd goed hebben geregeld.”

Grip houden op je eigen data

De meeste melkveehouders realiseren zich volgens de bestuurder wel dat ze hun databeheer beter moeten regelen. Want wie heeft er toegang tot je data en wat doen die partijen daarmee? In een wereld waar data belangrijker worden en soms in handen komen van partijen met minder goede bedoelingen, kun je maar beter een instrument in handen hebben om grip te houden op je eigen data. “Veel veehouders missen het overzicht en zijn bang dat hun data in verkeerde handen vallen. Daarom hebben we JoinData opgericht. LTO Nederland is lid van deze coöperatie, die helemaal in handen van boerenorganisaties en -coöperaties is. Daarmee hebben we de sleutel in handen om onze data zelf goed te beheren.”

Tekst gaat door onder de video

JoinData als nutsvoorziening

Meulenbroeks bespeurt in de praktijk dat veehouders niet altijd enthousiast zijn over JoinData. “Dat is jammer, want het is vaak gebaseerd op een misverstand. Boeren denken soms dat JoinData allerlei dingen met hun data doet, waar ze geen zeggenschap over hebben. Maar dat is nu juist niet het geval. JoinData zorgt er alleen voor dat boeren hun data gemakkelijk en veilig kunnen delen. De digitale snelweg en het machtigingen-platform van JoinData geven de boer het stuur in handen. De organisatie krijgt zelf geen toegang tot jouw data. Je kunt het vergelijken met een nutsvoorziening zoals het elektriciteitsnetwerk.”

Kosten

Het gebruik van JoinData kost 50 euro per jaar. Volgens Meulenbroeks is dat een redelijk bedrag. “Ik heb zelf inmiddels ervaren hoe het dashboard van JoinData werkt. Het geeft je een goed overzicht en je kunt meteen zien of je machtigingen hebt uitstaan die niet meer nodig zijn. Die kun je dan gemakkelijk uitschakelen.”

Door alle machtigingen via JoinData te laten lopen, wordt het ook efficiënter. “Sommige partijen hebben al besloten dat ze de kosten voor data delen die ze tot nu toe doorberekenen aan boeren gaan afschaffen. Dus dan is een deel van die 50 euro al weer terugverdiend.”

Tekst gaat door onder de foto

Wil Meulenbroeks:
Wil Meulenbroeks: "JoinData zorgt er voor dat boeren hun data gemakkelijk en veilig kunnen delen. De digitale snelweg en het machtigingen-platform van JoinData geven de boer het stuur in handen." - Foto: LTO Nederland

Geen commercie

Zodra alle boeren gebruik maken van JoinData, kun je ook veel meer data benutten om bijvoorbeeld nog slimmere programma’s en apps te maken. Meulenbroeks is zeker geen tegenstander van nieuwe slimme toepassingen, maar waarschuwt: “JoinData heeft geen toegang tot de data en kan hierin dus ook geen commerciële rol spelen. Het enige dat de organisatie doet is het faciliteren van data delen. Als een commerciële partij data van boeren wil gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe producten, dan moeten ze dat aan de boeren vragen.”

De melkveehouder geeft een voorbeeld uit zijn eigen praktijk: “Ik word wel eens gebeld door een bureau dat gegevens over ons bedrijf wil hebben. Dan vraag ik hoeveel ze daarvoor willen betalen, want zij verkopen die gegevens door. Ze willen ons er niet voor betalen, dus dan weiger ik medewerking.”

Bedrijven die data van boeren willen benutten, moeten het daarover eens worden met die boeren. En zodra ze het met elkaar eens zijn, is er een veilige en gemakkelijke manier om de data te delen: JoinData.

Beheer
WP Admin