Mark Rutte en Sigrid Kaag na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Met Rutte-4 terug naar Ot en Sien?’

Deze week trok een interessante kop in het Financieele Dagblad mijn aandacht. ‘Singapore is de Silicon Valley van de food-tech’.

Een korte samenvatting is dat een stadstaat als Singapore inzet op meer voedselzekerheid. In Azië leven een miljard mensen nog steeds in voedselonzekerheid. Door innovatieve vormen van intensieve landbouw toe te passen, wil Singapore nieuwe eiwitstromen creëren met minimale verliezen en minder ruimtebeslag op de aarde.

Hoe anders is de teneur in Nederland. Ot en Sien-landbouw wordt er gepredikt, met Frans Timmermans als vooruitgeschoven pion in Brussel en D66 als aanjager in de nieuwe formatie. Ik zal het wel niet snappen. Het progressieve D66 wil juist de voedselvoorziening terug brengen naar oude landbouwmethoden. Bedenk een modern thema en D66 is voor, behalve bij de voedselvoorziening. Biologisch, extensief en kleinschalig wordt er geroepen vanaf de grachtengordel.

Rutte-4, bedenk je goed; maak niet de fout! Kijk naar Singapore

Het kabinet Rutte-4 staat aan de vooravond van een historische fout. Het credo lijkt ‘extensiveren en terug naar vroeger’. Hiermee los je het klimaatprobleem niet op, maar verplaats je het. We krijgen de wereld er niet mee gevoed en ruimte voor echte natuur zal snel schaarser worden.

We leven nu eenmaal in de tijd van de intensieve menshouderij. Sinds de revolutie in de gezondheidszorg in de 19e eeuw is de wereldpopulatie geëxplodeerd. Dit vraagt om voortdurende innovaties.

Rutte-4, bedenk je goed; maak niet de fout! Kijk naar Singapore, jaag intensieve landbouw aan en innovaties in nieuwe voedselstromen. Wordt een trotse aanjager van de nieuwe voedselrevolutie. Zo houden we de economisch zo belangrijke voedselketen in Nederland.

Extensiveren is hang naar nostalgisch onderbuikgevoel en uiteindelijk een egoïstische keuze.

Reacties

 1. Het is nu 6 mnd geleden dat er is gestemd en een nieuw kabinet is in nog geen velden of wegen te bekennen en toch loopt de economie als een tierelier.Laat het zo maar blijven, als Gr.Links,D66 en PvdA mee moeten regeren zal er een koude gure wind waaien en zeker voor agrarisch Nederland.

 2. Biologische landbouw zal door vervanging van menselijke arbeid door robotisering leiden tot een gigantische bedrijfsvergroting. Bij de biologische melkveehouderij is dit duidelijk zichrbaar, gezien de grote stallen met bijpassende buitenstaande melktanks. Biologische akkerbouw is bezig met de inhaalslag via moderne mechanisatie en automatisering. Zie de grote biologische bedrijven in de Flevopolders en elders.
  Onze beleidmakers zullen hun wens tot kleinschalig en kneuterig moeten bijstellen in groot tot heel groot en zwaar gemechaniseerd.

 3. Waarbij de opmerking past, dat het type landbouw in Singapore hightech is, in speciale productieruimtes. Met gecontroleerde input en output. En daarmee nauwelijks een belasting voor het milieu. En sterk gericht op nieuwe producten en vleesvervangers. De vergelijking met de Nederlandse landbouw in het algemeen gaat niet op, hooguit voor een deel van de tuinbouw.

  Harry

 4. Rutte kan twee dingen doen. Extensievere landbouw en veel stemmers trekken of intensievere landbouw en minder stemmers trekken. Wat zou zijn keuze zijn? Het land krijgt de opperhoofd die het zelf verdiend.

  1. Exact
   En zonder goed verzet van boeren gaat Rutte die geen enkele menselijke maat respecteert natuurlijk voor de eeuwige roem en rijkdom

 5. Den Haag dit Den Haag dat. Gewoon je eigen kop volgen aan die randstedelijke politiek heb je niets, je koop er niets voor en het brengt ook niets.

Beheer
WP Admin