Mag ik met mijn trekker mensen vervoeren met huifkar of platte wagen? Het antwoord is: ja. Er gelden wel strikte regels. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Met een trekker mensen vervoeren, dit zijn de regels

Mag je op de openbare weg met een trekker mensen vervoeren in een huifkar of op een platte wagen? Dit zijn de regels.

Afgelopen zaterdag ging het verschrikkelijk mis. Een ongeluk met een kampioenswagen achter een vrachtwagen in Zeeland. Een meisje van vijf jaar kwam om het leven. Ze viel van de wagen. Velen herinneren zich waarschijnlijk nog het ongeluk met de huifkar in Losser (Ov.) in het voorjaar van 2022. Tijdens de viering van hun kampioenschap werd een voetbalteam traditiegetrouw door het dorp gereden op een huifkar, voortgetrokken door een trekker. Helaas ging het mis toen de trekker een bocht nam en de huifkar kantelde. Het gevolg: 20 gewonden en 4 personen die met letsel in het ziekenhuis belandden.

Mag ik met mijn trekker mensen vervoeren met huifkar of platte wagen?

Het antwoord is: ja. Er gelden wel strikte regels. Besef ook dat het rijden met een huifkar, platte wagen of bijvoorbeeld een carnavalswagen op de openbare weg risico’s met zich meebrengt. Moet je dit wel willen?

Belangrijke regels voor vervoer van mensen met een trekker

De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar die de trekker met aanhangwagen bestuurt of uitleent. Deze persoon kan in de problemen komen als de wettelijke regels niet worden nageleefd bij het vervoeren van personen in of op een aanhanger achter een motorvoertuig.

Hier zijn de belangrijkste regels. Het gaat hier om wettelijke regels en om veel voorkomende aanvullende eisen van verzekeraars.

  • De bestuurder van de trekker moet in het bezit zijn van een geldig trekkerrijbewijs en minimaal 21 jaar zijn.
  • Wettelijk gezien mag de trekker met een aanhangwagen met personen niet harder rijden dan 25 km/uur. Afhankelijk van de activiteit kunnen er andere maximumsnelheden gelden. Informeer bij de eigenaar van de openbare weg of er een andere maximumsnelheid geldt. Bijvoorbeeld tijdens een carnavalsoptocht geldt doorgaans de regel dat niet harder gereden mag worden dan ‘stapvoets’. Check ook of hierover iets staat in je verzekeringspolis.
  • Het te slepen voertuig dient uit minimaal 2 assen te bestaan.
  • Houd je aan de kentekenplicht voor landbouwvoertuigen.
  • De trekker en aanhanger moeten voldoen aan de wettelijke eisen, zoals verlichting en deugdelijke reminrichting.
  • Het voertuig dient zodanig te zijn ingericht dat er geen mogelijkheid bestaat dat personen van de wagen kunnen vallen.
  • Er mogen niet meer personen worden vervoerd dan het aantal beschikbare vaste zitplaatsen.
Het voertuig moet voorzien zijn van vast geplaatste en ingerichte zitplaatsen
  • De wet schrijft voor dat het getrokken voertuig moet voorzien zijn van daartoe vast geplaatste en als zodanig ingerichte zitplaatsen. Verzekeraars stellen in dit kader vaak aanvullende eisen, zoals verplicht een reling of hek met een minimale hoogte van 1 meter. Deze regel kan overigens per verzekeraar verschillen. Vraag dit altijd na bij je eigen verzekeringsmaatschappij.
  • Indien de afstand van de onderzijde van het voertuig meer bedraagt dan 0,70 meter dient het voertuig aan de achterkant te zijn voorzien van een stootbalk, en aan de zijkant te zijn voorzien van een zijdelingse afscherming.
  • In de aanhangwagen dient een deugdelijke en eenvoudig te bedienen voorziening aanwezig te zijn om in geval van nood de bestuurder van het trekkende voertuig tijdig te kunnen waarschuwen.
  • Het vervoeren van personen mag alleen plaatsvinden tussen zonsopgang en zonsondergang en als de weersomstandigheden dit toelaten. Denk hierbij aan gladheid, mist.
  • De eigenaar moet ontheffing hebben van alle gemeenten die hij doorkruist om met de trekker en aanhanger de openbare weg op te gaan. Let op: gemeenten hanteren vaak eigen voorschriften voor vervoer van mensen in een huifkar of op een aanhangwagen. Check dit bij je gemeente.
  • Als je over een provinciale weg rijdt, is ontheffing van de provincie vereist.

Houd er rekening mee dat het enkele weken kan duren voordat je de aangevraagde ontheffing van de gemeente ontvangt. Wees dus op tijd. Een tip: als je van plan bent om je trekker dit jaar vaker uit te lenen aan anderen, vraag dan een doorlopende ontheffing voor 2023 aan voor dit soort ritjes. Ook als je je trekker uitleent zonder bestuurder, ben je nog steeds volledig aansprakelijk voor eventuele schade veroorzaakt door nalatigheid van de bestuurder. Wees je daarvan bewust.

Lees meer informatie over landbouwvoertuigen zoals kentekenplicht, rijbewijs en keuringseisen op de site van RDW.

Bestaat er een verzekering voor vervoer van mensen met een trekker?

Hoe kun je jezelf verzekeren voor ongevallen zoals in Losser? Frank Kuipers, relatiemanager agrarisch bij Univé Oost: “Allereerst is het belangrijk om te weten dat je geen dekking hebt op de verzekering van je trekker wanneer je een trekker met huifkar inzet voor dit soort activiteiten. Die dekking geldt alleen bij agrarisch gebruik. Als je goed verzekerd wilt zijn wanneer je de weg op gaat met bijvoorbeeld een huifkar of platte wagen achter je trekker, heb je een speciale verzekering nodig. Er zijn slechts enkele verzekeraars die dit risico verzekeren en zij stellen strenge eisen. Denk dus goed na voordat je je trekker met aanhanger uitleent en bepaal of je bereid bent om een risico te nemen. Heb je persoonlijk advies nodig? Vraag het aan je zakelijk adviseur.”

Verzekering niet in orde? Persoonlijk aansprakelijk

Ook belangrijk! Als de schade wordt veroorzaakt door een fout van de bestuurder, kan hij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als de verzekering niet in orde is. Als bestuurder loop je dus ook risico als de eigenaar niet aan alle wettelijke eisen voldoet. Vraag dit altijd goed na voordat je zomaar de weg op gaat. Het is belangrijk om te weten dat particuliere- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen geen dekking bieden voor dit soort schades. Bovendien zijn schades veroorzaakt met of door een WAM-plichtig voertuig (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen), zoals in dit geval een trekker, hiervan uitgesloten.

Beheer
WP Admin