Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Mestverwerking liever zonder SDE’

Drie grote initiatieven op het gebied van mestverwerking leunen zwaar op de subsidiepotten van de SDE, de regeling voor duurzame energie.

Dat zijn de pluimveemestverbrander BMC Moerdijk, het project JumpStart van FrieslandCampina en het nieuwe grote project van kunstmestfabrikant OCINitrogen.

Ook andere ondernemers in deze branche proberen een graantje mee te pikken.

Systeemrisico voor mestverwerking

Logisch. Er gaan miljarden naar windmolens op zee en land, naar biomassacentrales en zonnepanelen. Waarom dan niet naar biogas uit mest?

Er zit wel een risico in. Subsidie is politiek gevoelig en kan maar zo ophouden of drastisch veranderen. Bij mestverwerking is dit een systeemrisico. Valt een verwerker om, dan heeft een groot aantal veebedrijven ook een probleem.

Zelfstandige business

De pluimveehouderij heeft al sinds jaar en dag zijn mestafzet op orde dankzij de mestfabriek in Moerdijk, mogelijk gemaakt met subsidiegeld. Het wordt gevaarlijk als de rest van de veehouderij zijn eieren in hetzelfde mandje legt. Vroeg of laat komen er maatschappelijke bezwaren tegen het feit dat overheidsgeld bedoeld voor duurzame energie terechtkomt bij de veehouderij.

Prima dat ondernemers in mestverwerking subsidie binnenslepen. Maar ze doen er goed aan niet hun hele businessmodel erop te baseren. Mestproducten moeten business worden die op eigen benen kan staan.

Beheer
WP Admin