De mestverwerkingshal van Vlako met links de zeefbandpers. - Foto: Van Assendelft Fotografie VarkensNieuws

Mestverwerker Vlako breidt de productie uit

Mestverwerker Vlako werkt aan een uitbreiding van de capaciteit tot 135.000 ton drijfmest op jaarbasis.

Om dat volume te bereiken, wordt een tweede zeefbandpers gebouwd. Deze zal naar verwachting eind van de winter draaien, vertelt bedrijfsleider Tim Alders.

Vooral varkensmest

Voor de tweede opeenvolgende keer slaagt Vlako erin om 95.000 ton mest in een jaar te verwerken. Dat is bijna allemaal varkensmest van leveranciers in de regio. De rek is daarmee uit de capaciteit. Alders zit er niet over in dat Vlako onvoldoende mest krijgt aangevoerd, zodat na de uitbreiding een deel van de extra capaciteit onbenut blijft. Alders: “Per saldo zit ik daar niet over in. In het voorjaar en na de oogst zal de aanvoer even afnemen. Maar die seizoenseffecten worden minder, ook door de wetgeving. Garanties voor de levering heb ik niet, maar de mest zit er gewoon.”

Productie van mineralenconcentraat

De volgende stap is de investering in extra capaciteit voor omgekeerde osmose (RO) om mineralenconcentraat te produceren uit de dunne fractie van de mest. Vlako produceert concentraat met relatief hoge gehalten aan meststoffen: 13,2 kilo stikstof per ton en 16,2 kilo kali per ton. Fosfaat zit er nauwelijks in, 0,13 kilo per ton. De bedoeling is deze gehalten vast te houden, ook als de mestaanvoer toeneemt. Dan zal extra RO-capaciteit noodzakelijk zijn, vertelt Alders.

Vergunning volledig benutten

Familie Alders heeft een vergunning voor het verwerken van 135.000 ton varkens- en rundveemest op jaarbasis. Het bedrijf is nog maar relatief kort actief in de verwerking. In 2019 liep de eerste mest van de pers.


Nieuwsbrief varkensmest

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensmest.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin