Het laden van mineralenconcentraat bij mestverwerker Merensteyn. Concentraat is een van de producten na bewerking van de mest. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Mestac houdt jaartarief voor varkensmest gelijk

Mestac-leden kunnen dit jaar voor € 20 per ton plus fosfaatopslag varkensmest laten verwerken.

Het jaartarief voor de verwerking van een ton varkensmest voor leden van coöperatie Mestac is € 20 in 2023. Per kilo fosfaat komt hier nog een euro bij. Dat is hetzelfde tarief als in 2022. De mest wordt dan verwerkt bij Merensteyn, dat is de installatie van coöperatie Mestac of bij een bedrijf waarmee wordt samengewerkt. Het poorttarief voor varkensmest voor Merensteyn-deelnemers met een langjarige overeenkomst is € 18,50 per ton. Dat is dus € 1,50 per ton minder dan met een jaaroverkomst via Mestac.

Mestpool

Mestac startte afgelopen september ook weer een mestpool. Die loopt tot 16 september 2023. De betrokken varkenshouders aan de pool leveren voor een vooraf afgesproken prijs hun mest. Ze kunnen daarbij ook VVO’s reserveren (Vervangende Verwerkings Overeenkomsten, red). Na afloop van elke periode wordt de balans opgemaakt en worden de gerealiseerde afzetkosten verrekend met de vooraf afgesproken prijs.

Mestafvoer met VVO‘s

(Rund)veehouders kunnen via Mestac ook hun mestafvoer en VVO’s voor 2023 regelen. De mest gaat dan op het land en wordt dus niet verwerkt. Om aan de verwerkingsplicht te voldoen, kunnen de deelnemers aan de pool via Mestac hun VVO’s reserveren. Voor 1 november krijgt de veehouder een aanbod voor deze VVO’s. De leverancier bepaalt op dat moment of hij op het VVO-aanbod ingaat.

Nog verwerkingsruimte

Verwerker Merensteyn heeft nog beperkt ruimte om mestafzet-overeenkomsten aan te gaan met veehouders, laat manager Bas van den Bergh weten. Dit betreft overeenkomsten voor een periode van vijf jaar. De accountant moet de boekhouding nog accorderen. Niettemin is duidelijk dat het boekjaar 2022 positief is afgesloten, vertelt Van den Bergh. Dit ondanks de enorme kostenstijging van energie en hulpstoffen waar het bedrijf mee te kampen had afgelopen jaar.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin