Premium
Karin Weber (55) is sinds 1 juni Business Development Manager bij stalinrichter Vereijken. Ze moet het Trac-systeem implementeren in Nederland. - Foto: Kees van Dooren VarkensInterview

‘Mest is geen afval, Franse boeren laten dat zien’

Reacties

  1. Hoe beter we mest benutten hoe mooier. Maar. Doe maar voelde u al aankomen wellicht. De benutting van met name stikstof is in Nederland nog laag, amper 50%. Dat in combinatie met veel gronden die sub-optimaal zijn en daardoor minder efficiënt betekent dat we meer mest gebruiken dan nodig zou kunnen zijn. Die mest bestaat daarnaast uit mineralen die deels uit kunstmest afkomstig zijn en via krachtvoer deels vanuit bodems van ver weg komen. De woorden circulair en kringloop vallen makkelijk, maar we moeten ze wel zuiver houden. Varkens- en kippenmest optimaal gebruiken is mooi, het kan besparen op gebruik van kunstmest, maar het is nog een hele lang traject voordat we het circulair of kringloop kunnen noemen.

    1. Waarom “sommige bioboeren” als voorbeeld? Er zijn legio gangbare gronden die er ernstig aan toe zijn. Van elke afwijking kun je wel “sommige mensen” vinden.

  2. In heel europa heb je gronden die nooit mest krijgen. Ben maar blij met de nederlandse mest. Minder vee is goed voor de veehouders ( minder veehouders ipv iedere veehouder minder vee) maar slecht voor de plantentelers.

  3. Ik vraag me wel af of het gezond is voor de grond, het “water” op eigen land rijden en het vaste gedeelte met veel o,s. afvoeren.

  4. Wie heeft ooit beweerd dat mest afval is??? Het is onontbeerlijk, maar de mate waarin we in NL mest produceren, met buitenlandse mineralen nb, geeft problemen. Dat is toch geen hogere wiskunde?

Beheer
WP Admin