AlgemeenOpinie

Mensbeschermingsmiddelen

Eén van de taken van het waterschap is zorgen voor schoon water. Als dat op een vergadering ter sprake komt, wordt meestal als eerste naar de boeren gewezen als zijnde vervuilers van dat water. Dat is ook wel logisch. Onze spuitmachines en mestverspreiders zijn voor iedereen zichtbaar en ruikbaar als ze hun werk doen.

Vooral de gewasbeschermingsmiddelen jagen menig burger angst aan. Die gebruiken dan al gauw de woorden bestrijdingsmiddel of gif.

Je zou ook kunnen zeggen dat het medicijnen zijn die voorkomen dat onze planten ziek worden of ze genezen als ze ergens last van hebben. Veel mensen weten niet dat deze middelen pas toegelaten worden als ze getoetst zijn en aan allerlei strenge eisen voldoen, met name op milieugebied.

Uit de landelijke evaluatie van het gewasbeschermingsbeleid blijkt dat de milieubelasting van het oppervlaktewater door de landbouw de laatste jaren aanzienlijk is gereduceerd.

Aan de ene kant is dus de waterkwaliteit sterk verbeterd, maar aan de andere kant ligt een nieuw, onzichtbaar probleem op de loer: medicijnresten door menselijk gebruik. We worden met z’n allen steeds ouder en slikken meer mensbeschermingsmiddelen (of bestrijdingsmiddelen of gif), en poepen en plassen daar de restanten weer van uit. Dat komt allemaal in het afvalwater terecht. Dat afvalwater wordt wel gezuiverd in de rioolzuiveringsinstallaties, maar die zijn niet in staat alles eruit te halen.

Het gevolg is dat medicijnresten worden aangetroffen in oppervlaktewater, grondwater en zelfs in ons drinkwater. Er zijn nu wel proeven om afvalwater uit ziekenhuizen apart op te vangen en te zuiveren, er worden al woonwijken gebouwd met speciale zit-wc’s waarvan het afvalwater ook apart opgevangen en gezuiverd wordt, maar het merendeel van de medicijnen wordt gewoon thuis geslikt en via een gewoon toilet uitgeplast.

Een agrarisch bestuurslid van ons waterschap stelt nu voor dat fabrikanten mensmedicijnen niet alleen toetsen op de werking tegen de ziekte, maar ook op de belasting voor het milieu. Dezelfde eisen voor mensbeschermingsmiddelen als voor gewasbeschermingsmiddelen. En voor iedereen schoon water!

Beheer
WP Admin