AkkerbouwOpinie

Meloenen om te zoenen

De Noord-Afghaanse meloenen zijn al vele eeuwen beroemd en gewild. Nu slaat de meloenvlieg toe en wordt alles op alles gezet om het insect te bestrijden.

Noord-Afghanistan was in de tijd van de Mongoolse krijger Timur Leng, rond 1400, al beroemd om zijn meloenen. Die waren volgens de overlevering toen al ‘zo groot als een paardenhoofd’. Noord-Afghanistan heette toen Turkistan en was een rijk tot aan Zuid-Kazachstan. 600 jaar later noemen de Afghanen de noordelijke provincies nog steeds Turkistan en nog steeds zijn meloenen en watermeloenen het meest lucratieve gewas. Ze worden gezaaid op verhogingen tussen irrigatiekanalen. Ook in mei als de regens voorbij zijn, zaaien de Afghanen ze op het laatste water in het grondprofiel. Ze stomen gaar in de zomerhitte van 40 graden en in een luchtvochtigheid waarvan je neusslijmvliezen gaan ‘rammelen’.

Ook hier veel handelsstrategieën

Boeren brengen de meloenen en watermeloenen met paard en wagen of met Toyota Corolla-bestelwagens naar de stad. Daar worden ze verkocht aan de groothandel of aan losse klanten. Er zijn listige systemen om bepaalde soorten langer te bewaren, zodat ook in de winter meloen kan worden gegeten. Daarvoor worden de meloenen verpakt in een strip boombast en opgehangen aan het dak van het huis.

GMO-vliegen in Afghanistan?

Een paar jaar geleden werden de boeren in dit gebied opgeschrikt door meloenen die vol larven zaten. Een nieuwe plaag veroorzaakt door de meloenvlieg (Dacus cucurbitae Coquillett). Deze vlieg legt haar eitjes onder de huid van een jonge meloen. De larven vreten de binnenkant op, die vervolgens verandert in een zure, stinkende brei. Niemand weet precies waar de meloenvlieg vandaan komt. Sommigen zeggen uit India.
De complot-theoretici beweren dat de vlieg gecreëerd is in een GMO-laboratorium om het voornaamste alternatieve gewas voor de papaverteelt de nek om te draaien. Het Noorden is al drie jaar vrij van papaver en dat is natuurlijk een doorn in het oog van de opiumhandelaren.
Ach, er wordt ook beweerd dat dezelfde heren een DNA-laboratorium hebben ingeschakeld om de opbrengst van de papaver (nu 40 à 50 kilo per hectare) te verhogen. Dat zou deze opiumhandelaren in één klap de grootste gebruikers van GMO-technologie in de regio maken. Het zal wel niet zo’n vaart lopen.

Vliegenmeppen op zijn Afghaans

Ondertussen zitten de boeren met hun handen in het haar. De overheid en NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) proberen met man en macht met trainingsprogramma’s boeren uit te leggen hoe de levenscyclus van deze vlieg in elkaar steekt. Ook vertellen ze de boeren wat ze eraan kunnen doen om die levenscyclus te doorbreken. Hadden de boeren maar varkens, want aangetast fruit door vee laten opeten is de beste remedie. Ook koeien, schapen en geiten lukt het de levenscyclus van de vlieg te doorbreken. Bovendien wordt het insecticide deltamethrin uitgedeeld en zakken van gaasdoek om over de jonge meloenen te leggen.
Het is lastig dergelijke informatiecampagnes voor analfabete boeren op te zetten. Waar in Nederland moeder de vrouw vaak aan de keukentafel dit soort informatie doorspit en haar man van de belangrijkste zaken op de hoogte brengt, ontbreekt dat mechanisme in Afghanistan. Alle boeren (m) moeten direct bereikt worden met de informatie.

Wanhoop slaat toe

De boeren zijn zo wanhopig dat ze van alles proberen. Kakkerlakkenpoeder is opeens populair geworden en wordt op jonge vruchten gestrooid. Het insecticide malathion wordt in grote hoeveelheden verspoten. We zijn zelfs illegaal uit Iran geïmporteerde diazinon tegengekomen.
Een bijkomend probleem is het vele zand en slik in het water dat gebruikt wordt in de rugspuiten. Als de spuitdop verstopt is, probeert de boer dat op te lossen door nog harder te pompen. Dat is meestal het einde van de rugspuit.
Toch klagen de boeren dit jaar al iets minder over het aantal aangetaste meloenen. Maar of die meloenen zonder een zo effectieve VWA en AID zoals de boeren in Nederland die hebben nog steeds om te zoenen zijn, betwijfel ik ten zeerste. Na het zien wat er allemaal aan bestrijdingsmiddelen overheen gaat, hoef ik ze even niet meer.

Foto’s: Anton van Engelen

Beheer
WP Admin