Foto: Hans Prinsen AlgemeenAchtergrond

Melkveewet houdt grondmarkt in zijn greep

De wil is er wel, maar onzekerheid over mestregels en lage inkomsten weerhouden melkveehouders ervan om grond te kopen. Vooralsnog een afwachtende houding op de grondmarkt, maar regionaal kan de situatie verschillen.

“In het Noorden is er veel beweging op de grondmarkt. Daar zitten ook relatief meer melkveehouders”, constateert Jouke Havinga. Hij is voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed van VBO Makelaar. In het Midden en Zuiden van het land is het volgens hem rustig. Volgens collega-voorzitter Ard Klijsen van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM is er wel veel vraag naar grond, ‘vooral vanuit de melkveehouderij’, maar komt het lang niet altijd tot een overeenkomst. “Melkveehouders willen wel grond kopen, maar lopen vast op de financiering”, aldus Klijsen.

Gemiddeld €59.714

De gewogen gemiddelde grondprijs is €59.714 per hectare op basis van transacties landbouwgrond, in de periode mei tot en met oktober 2015. Dit is ruim 12% hoger, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster, bewerkt door Boerderij. De waarde van een hectare bouwland steeg eveneens in de genoemde periode met 12%. Gemiddeld werd er in mei tot en met oktober dit jaar €64.805 per hectare betaald. In dezelfde periode in 2014 was dat €57.915. Een hectare grasland brengt nu gemiddeld €52.641 per hectare op. Vorig jaar lag de prijs ruim 13% lager, namelijk €46.515.

Handel bouwland ingestort

De grondmarkt in de periode mei tot en met oktober dit jaar vergelijken met dezelfde periode vorig jaar, levert meer interessant cijfermateriaal op. Terwijl de grondprijzen bleven stijgen, nam de grondhandel af. Vooral bij bouwland. Het totaal verhandelde areaal bouwland in de genoemde periode dit jaar, lag exact 16% lager dan vorig jaar. Het aantal transacties daalde ruim 21%.

‘Daling grondprijs’

Gemiddeld is er sprake van een stijgende grondprijs, maar regionaal zijn de verschillen groot. Voorzitter Klijsen: “Er is sprake van handel, maar met wisselende prijzen. In enkele gebieden daalt de prijs, maar er zijn ook regio’s waar de grondprijs stijgt.” Om welke gebieden het gaat kan Klijsen nog niet zeggen. “Dat zijn we nu aan het inventariseren”, zegt hij. Eind januari komt de NVM met de nieuwste halfjaarcijfers over de agrarische grondmarkt.

Aanwezigheid natuur

Branchevereniging VBO Makelaar ziet ook grote verschillen per regio. Volgens Havinga komt dit ook mede door vergunningverlening in het kader van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en de Natuurbeschermingswet (NB). “Niet iedereen heeft de NB-vergunning in orde. Dat brengt onzekerheid met zich mee”, aldus Havinga. Boeren in deze situatie maken een pas op de plaats als het gaat om grondaankoop, ervaart de voorzitter.

Stabiele markt

Zowel de NVM als VBO Makelaar verwachten dat de gemiddelde grondprijs de komende maanden niet gaat dalen. Mogelijk dat in enkele regio’s in het Midden en Zuiden van het land te maken krijgen met een lichte daling, vanwege vraaguitval. In het Noorden van het land verwachten makelaars licht stijgende prijzen.

Check de grond- of pachtprijs bij u in de buurt

Het laatste nieuws over agrarisch vastgoed vindt u hier

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!