De Drentse melkveehouder Harm Holman stelt zich kandidaat voor de Tweede Kamer namens Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. - Foto: Jan Willem van Vliet. AlgemeenNieuws

Melkveehouder Harm Holman kandidaat voor NSC

Melkveehouder Harm Holman stelt zich kandidaat voor de Tweede Kamer namens Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt.

Dinsdagavond presenteert Pieter Omtzigt de kandidatenlijst voor zijn nieuwe politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de lijst staat onder andere deze Drentse melkveehouder Harm Holman. Hij is columnist geweest bij Boerderij en toont zich voorstander van extensivering van de veehouderijsector.

De melkveehouder was eerder politiek actief voor het CDA in zijn thuisprovincie als Statenlid. Holman staat op plek 20 en de partij staat in de laatste peilingen op zo’n 25 zetels. Daarmee is het dus mogelijk dat Holman ook een zetel in de Tweede Kamer in kan gaan nemen.

Nog geen partijprogramma

Veel van de kandidaten voor NSC hebben politieke ervaring opgedaan bij het CDA, net als Omtzigt zelf. Ook zijn er politieke overstappers van VVD en lokale partijen als de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Een partijprogramma is er nog niet, dat wordt later gepresenteerd. Speerpunten van NSC zijn ‘goed bestuur’ en ‘bestaanszekerheid’, zo staat in de grondslagendocument van de nieuwe partij.

Een derde kernpunt is ‘verstandige internationale samenwerking’. Dat laatste gaat onder meer over Omtzigts zorgen over de houdbaarheid van de euro. Ook ging Omtzigt in een video op sociale media bij de lancering van zijn partij in op het belang van betaalbaar voedsel.

In de afgelopen tijd profileerde Omtzigt zich in de Tweede Kamer als groot criticaster van de overheid. Zo trekt hij bijvoorbeeld (het gebruik van) stikstofrekenmodel Aerius in twijfel. In de grote landbouwdebatten van de afgelopen maanden uitte hij kritiek op de intensieve veehouderij. Als CDA-Kamerlid heeft hij zich niet beziggehouden met het landbouwdossier.

Lees meer over de verkiezingen!

Reacties

  1. Ik denk dat hij zelf niet goed door heeft dat pieter omtzigt tegen de gangbare landbouw is , hij wil de veehouderij terug brengen naar de tijd van ot & sien…..
    Met nsc krijgen we een voortzetting van het huidige belijdt, omtzigt is niet tegen het kabinetsbeleid alleen hoe de besluiten tot stand komen!

Beheer
WP Admin