Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

‘Meevaller’ bij kosten bestrijding vogelgriep

Het ministerie van landbouw had vorig jaar ondanks de fors hogere kosten voor de bestrijding van vogelgriep toch een meevaller. Reden is dat er in het najaar minder vogelgriepuitbraken waren dan waar rekening mee was gehouden. Het LNV-ministerie kon daardoor € 6,5 miljoen minder uitgeven aan het Diergezondheidsfonds (DGF) dan de voorgenomen extra stortingen.

In 2022 zijn er 107 uitbraken van hoog-pathogene aviaire influenza (HPAI, vogelgriep) geweest op pluimveebedrijven en bij hobby-locaties. Er zijn ruim 4,9 miljoen vogels op besmette locaties geruimd. Daarnaast werden ruim 1,4 miljoen dieren preventief geruimd op ruim 40 bedrijven. Voor het eerst waren er ook veel uitbraken gedurende de zomermaanden. Dat was voorheen een vrij rustige periode met uitbraken van vogelgriep.

In 2022 is € 2,2 miljoen uitgegeven aan het testen van mogelijk met HPAI besmette vogels. Er is € 46,3 miljoen uitgegeven aan de bestrijding van vogelgriep, waarvan € 0,8 miljoen bij hobbymatig gehouden of wilde vogels en € 45,5 miljoen bij pluimveebedrijven. Door de vele gevallen van vogelgriep is het vijfjarige bestrijdingsplafond voor de pluimveesector in 2022 al overschreden, waardoor de extra kosten ten laste komen van het ministerie.

Crisisreserve van andere sectoren ‘geleend’

Het ministerie heeft vanwege de hoge kosten twee extra stortingen moeten doen in het Diergezondheidsfonds, van in totaal ruim € 46 miljoen. Dit om te voorkomen dat er onvoldoende saldo in het DGF zou komen. Daarnaast zijn ruimingen voorgeschoten uit crisisreserves van andere sectoren. Deze reserves moeten weer worden aangevuld. In de Wet Dieren is opgenomen dat de crisisreserves sectorspecifiek zijn, die niet gebruikt mogen worden voor tekorten in andere sectoren. Volgens een woordvoerder heeft het ministerie hiermee niet de wet overtreden. Dit omdat het gaat om het tijdelijk gebruik van liquide middelen, die weer teruggestort worden. Boekhoudkundig is er niets gewijzigd aan de sectorbudgetten.

De verwachte bestrijdingskosten voor vogelgriep gerekend vanaf begin 2020 tot en met 31 december 2022 is naar schatting € 71 miljoen. Dit is inclusief kosten voor bestrijding van salmonella en mycoplasma. De Algemene Rekenkamer onderzoekt de financiering van de bestrijding van vogelgriep.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin