AlgemeenOpinie

Meest complete pootcombinatie

De Hoekse Waard is een inspirerend gebied. Aardappelen poten anno 2014.

Het schuimt en bruist in de Hoekse Waard. In dit gebied onder Rotterdam innoveert de akkerbouw voortdurend. Hier worden stappen voorwaarts gezet.

Neem de pootcombinatie van loonbedrijf Breure in Klaaswaal. In één werkgang egaliseert deze de grond, freest hem, strooit fosfaat in de rij, poot de aardappelen en behandelt knol en grond tegen rhizoctonia, geeft vloeibare stikstof, ook in de rij, en bouwt de definitieve rug op. Zowel trekker als pootmachine heeft gps. Dit is de meest complete pootcombinatie van Nederland. Aardappelen poten anno 2014.

De samenbouw spaart werkgangen uit en dus trekker- en manuren. Veel capaciteit per man, waarbij de kwaliteit van het werk eerder verhoogt dan verlaagt.

De bemesting met vloeibare kunstmest is ook iets uit de Hoekse waard. Leverancier Van Iperen in Westmaas heeft er jaren aan getrokken deze tuinbouwmanier van toedienen in de akkerbouw te introduceren. Inmiddels wordt de vloeibare kunstmest door meer bedrijven aangeboden en breder gebruikt in de Nederlandse akkerbouw.

Verder zijn daar de stichting Hoekse Waard op de Kaart, voortrekker in precisielandbouw, de Hoeksche Chips en Hoeksche Wodka plus de boereninitiatieven om met exclusieve luxe tafelaardappelen marktniches in te vullen. Een opmerkelijke, vernieuwende ondernemingsvorm is het 750 hectare grote akkerbouwbedrijf Novifarm in Numansdorp, dat in één bouwplan de grond exploiteert van vijf bedrijven. Dat is profiteren van schaalvoordelen zonder grond te kopen.

Niet dat er daarbuiten niets gebeurt, maar de Hoekse Waard begint op te vallen. Het is een inspirerend gebied.

Terug naar Breures pootcombinatie, die in deze Boerderij uitgebreid wordt toegelicht. Over een paar weken is de machine aan het werk te zien. Als alles wat erop zit wordt benut, rekent het loonbedrijf zo’n €350 per hectare. Een bedrag dat de groeiende akkerbouwer dwingt tot nadenken over de vraag of hij zelf wil blijven poten of dat hij het definitief gaat uitbesteden.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug